Člověk by si mohl myslet, že jídlo je jen takový nezbytný povinný úkon, který nás žene k přežití. Ale co když vám povím, že vaření může být nejlepší varianta, jak se zbavit stresu, a zároveň si vychutnat momenty s přáteli? Dnešní gastronomická scéna se proměnila v něco mnohem víc než jen vynikající chuť. Mějte na paměti, že jídlo je novým způsobem vyjadřování osobnosti a poslání, přičemž každý talíř je jako malba od umělce – tedy kromě toho, že váš přítel Paolo dělá omáčky s takovými přísadami, že byste je raději zanesli do léčebny než do restaurace.

Umění, nebo sci-fi?

Pokud si myslíte, že vaření spočívá pouze v míchání ingrediencí a šlehnutí do hrnce, měli byste se podívat na to, co se děje v kuchyních po celém světě. Někteří kuchaři se ponořují do kouzelného světa molekulární gastronomie, kde se potkávají chemie a kulinářské umění. Ano, slyšíte správně. Místo klasických talířů dostáváte pokrmy, které vypadají jako by vypadly z extrémního sci-fi filmu. Dnešní jídlo může být stále tak neuchopitelné jako vaše plány na víkend, ale chlapi, už to není jen o hranolkách a burgeru. Například, koktejlový šéf v jedné pražské baru vám nabídne drink, který vypadá jako modrá kapalina z filmů, a když se napijete, skrývá se v něm překvapení, které vás vezme na jazykovou horskou dráhu.

Tak ať už máte chuť na klasickou italskou pizzu nebo japonské sushi, dnes je možné si objednat i hotový gourmet zážitek do vašich dveří, pokud se vám zrovna nechce vykonávat kuchařské čáry. Cateringové služby se proměnily v umění a restaurace se s vedlejšími stánky nebo foodtrucky přetahují o pozornost na sociálních sítích.

Jídlo jako forma umění

Někdy vzniká otázka, co může být ještě víc cool než najíst se v trendy podniku. V dnešní době platí, že jídlo je víc než jen to, co dáváte do úst, a jíst je jakýmsi projevem vašich názorů a vkusu. Najděte si nikde nic víc než instagramový snímek, který vás potěší i přátele na sociálních sítích, zatímco si vyměníte názory na tom, jakou knihu si přečíst a jaký drink zrovna frčí. Všimli jste si, že jídlo sice roste na talířích, ale naše dovednosti s nožem a vidličkou klesají na nulu? Vždyť co je horší než nabrat šonkovou omáčku na kravatu místo na brambory?

Není tajemstvím, že jídlo ovlivňuje naši náladu. Co třeba si dát na chuť vynikající burger, který má takový grafický design, že by se dal pověsit na zeď? Někteří lidé dokonce věří, že to, co jíte, vám dokáže vrátit dobrou náladu, zatímco koprovka s bramborovým salátem může přinést nostalgické city k letnímu obědu u babičky.

S popíjením vychlazeného piva nebo skvělé kávy se setkáváme na narozeninových oslavách, zásnubách či prostě během „normálního“ čtvrtka večer, kdy si říkáte, že máte právo na volno – a to jsou chvíle, kdy se rádi sejdete s kamarády s chutí do jídla a pohodu na jazyku. Všichni víme, že pražské bary a restaurace půjdou ruku v ruce s vaší svobodnou duší.

Snídaně, obědy, večeře… jídlo, které si dáte, by mělo být také součástí vaší identity. Tak se nebojte, experimentujte a nebojte se vyměnit průměrný talíř za jedinečný zážitek, který zapůsobí nejenom na vaše chuťové buňky, ale i na vaše smysly. Pamatujte, že jídlo je víc než jen satisfakce hladového žaludku.

Tvorba webových stránek: Webklient