Přísně vzato, chlast není jen o tom, co se nalije do sklenice, ale o celém prožitku, který s ním přichází. Ať už se potkáváte s přáteli na rooftopu v centru města, nebo drtíte večírek na zahradě, zážitek z pití se stává uměleckým dílem v rukou těch nejlepších mixologů. V dnešním článku se ponoříme do fascinujícího světa koktejlů, zhodnotíme tendence, které hýbou scénou, a povíme si i o některých bizarních, leč překvapivých faktech, které posunou vaši večerní debatu na novou úroveň.
Koktejly, které byste v drinku nečekali
Tak už to chodí – víte, že barmani se dnes snaží vytvořit koktejly tak bizarní, že by je ani Salvador Dalí nepochopil. Vezměte si takový Cocktail de la Rue, což by v překladu znamenalo „koktejl z ulice“, ale nenechte se mýlit, samozřejmě to není odděleně nalévaný rum se špetkou soli. Tenhle drink je mixem piva, citrusové šťávy a tajuplné složky zvané jasmínový likér. A pokud se vás někdo zeptá, co najdete na dně sklenice, popravdě raději nezkoumejte, co vše mohlo skončit v těchhle sotva uchopitelných potravinářských experimentech.
Jak to tak bývá, mají barmani v záloze i přímo absurdní přísady, které oslovily nejrůznější generace. Například, víte, že v některých luxusních barech experimentují s tekutým dusíkem? Ano, tak vám tu udělají zmrzlý drink, který vám na jazyku doslova zamrzne smysl pro realitu. Barmani se snaží pobavit a šokovat zároveň, a tak pro vás vymyslí drink, který vypadá jako umělecké dílo a chutná jako zlato.
Degustace jako umění
Ale pozor, pití alkoholu není jen o tom, co vám nalijí do sklenice. V současnosti se stále více lidí nechává unést nejen kombinací přísad, ale i celým rituálem, který této aktivitě předchází. Tzv. „degustační akce“ zažívají zlaté období a vy se poté, co jste ochutnali neuvěřitelné koktejly, stanete pravým znalcem. Není to o tom, že byste pili jakési „vražedné“ drinky na ex, ale spíš o tom, jak si každou sklenici vychutnat, nechat se pohltit chutěmi a sdílet zážitky.
Vidíte, přístup k pití se v poslední době mění. Představa alkoholu jako pouhé zábavy ustupuje trendu, kdy se pije s rozumem, a to i v horkých letních večerech. Na konci večera jste pak majiteli nápaditého mixu a omámení v tom nejlepším slova smyslu, kdy si s kamarády můžete popovídat o všem od umění po politiky.
Nejen kocoviny, ale i trendy
Ať se to zdá nebo ne, experimentování s mash-upem různých stylů přináší do hospodských scén novou kvalitu. Na barových parapetech se hrdě vyjímají fantastické flašky, kde se mísí klasické trendy s extravagantními novinkami. Je skvělé, že si můžeme vychutnávat nápoje ovlivněné celým světem, od asijských čajů po latinskoamerické ovocné příchutě. Místo aby se lidi snažili dostat do stavu „hraj mě si“, si nyní užívají hodnotu – od chutě po vzhled.
Na závěr, pokud se chystáte vydat na drink, nebojte se objevovat. Dnešní mixologie je zaručeně více než jen whiskey s kolou. Osvěžující výtvory čekají na odhalení a pravděpodobně vám pomohou naučit se pár nových fráziček o alkoholu, které byste měli znát, když se příště pokusíte ohromit kamarády při večerní besedě. A upřímně, kdo by nechtěl vzbuzovat zdrženlivé úsměvy na tvářích těch, které máte rádi, zatímco si spolu vychutnáváte další vzrušující kolo pití?