V dnešním světě fast foodu, organických superpotravin a umělých příchutí je těžké se orientovat. Potkáváme se s talíři, které vypadají jako umělecká díla, ale za tímto kouzlem často leží velké otázky. Proč je na našich stolech tolik zbytečností a co se stalo s obyčejným jídlem, které nás kdysi vyživovalo? Přidejte se k nám na dobrodružství, které nás provede zákoutími gastronomického světa a zpochybní naše vnímání „dobrého jídla“.
Superfood, nebo superhloupost?
Než se k nám dostaly trendy jako avokádo nebo matcha, měli jsme na talířích obyčejné brambory a mrkev. Přitom avokádo je plné zdravých tuků a dalších výživných látek, ale co si budeme povídat, její cena je hodnotou, která by mohla pokrýt nájem v centru města. Mýtus, že čím dražší a „zdravější“ jídlo, tím lepší, se dostává do absurdních výšin. Věděli jste například, že nejdražší káva na světě se vyrábí z bobů, které prošly trávicím traktem kočky? A teď si představte, jak jsem na ní včera šetřil, zatímco jsem si užíval horký šálek filtrované vody. Ano, právě tohle se stává novým standardem, zatímco naše ruce ochutnávají řepu a květák.
V jídle se tak často zaměřujeme na jeho estetiku – jako bychom jedli obrazy Picassa. Ale co naše zdraví? Ryba, která má lýtkově růžovou barvu, není patrně tou nejlepší volbou. Při pohledu na váhu pak zjišťujeme, že jsme vlastně jen umělecké objekty po expozici vysoce kalorických pomníků. Lidé se sice usmívají na Instagramu, ale ve skutečnosti se krabičky se zdravými obědy stále více hromadí na panelech našich aut.
Restaurace se stalina, ale kdo to zaplatí?
Pamatujete si na čas, kdy bylo jídlo víc než jen náplň dlaní a cíl Instagramu? Steakhousy změnily chuťové buňky především na to, jak vyžadují umaštěné prsty. Věřte mi, nejezděte na vyhlášené „restaurace”, kde šéfkuchař vypadá, jako by měl přednášet na univerzitě o vážení jídla. Zde si hoví s naprostou chladností, zatímco vy si bez vlastního povolení pověsíte hromadu nabraných kilogramů u porcí, které vám můžou podržet v lednici hodně dlouho.
Snídaně v oblíbené snídaňové provozovně, kde se podává smoothie bowl v misce z kokosového ořechu, již není jen o chuti, ale stala se virtuálním jevištěm, na kterém se snažíte zachytit ten pravý úhel. Kdo by nechtěl být v trendu, že? Zatímco se snažíme napasovat na předržování skleněné misky s raw mixem na Instagram, zapomínáme na základní věci: jídlo má skutečně sloužit nám, a ne my jemu.
Naši přátelé kdysi běhali na rockové koncerty, teď plní napěchovaná místa s „bio“ burgery, které zabírají více místa než sdílený pokoj v malém bytě. Každý kus jídla, který sníme, se dnes snaží jasně říct, jak jsme „in“ nebo „out“, přičemž jsme jen zapomněli, že možná nejlepší jídlo je to, které vám donese babička v hrnečku o objemu tří litrů.
Takže neberte jídlo příliš vážně, dejte si to, co máte rádi, zabalte trochu humoru do každého sousta. Pokud se lidé okolo vás smějí, že vaše čokoládové tacos vypadají jako experiment z hodiny chemie, vléčte se v tom samém momentě v žertu, protože víte, co je pravda: jídlo je má být radostí, ne obviněním.