Jídlo je fenomén, kterým se s radostí zaobíráme, ať už se jedná o perfektní burger z lokálního bistra nebo raci v úpravě šéfkuchaře pro dnešní večeri. Od snídaní v kavárnách s Instagramovou estetikou po odpolední street food festivaly, kolektivní vědomí o jídle se mění tak rychle, jak se mění trendy ve fashion světě. Připravte se, milí čtenáři, protože dneska se podíváme na jídlo z trošku jiného úhlu – na něco, co byste možná nikdy nečekali.
Odkud se vůbec vzaly těchto království masařek?
Masařka, ta malá potvůrka, kterou na většině jídelníčků asi nenajdete. Ale teď mě poslouchejte: věděli jste, že si je můžete opravdu vychutnat? Nejenže jsou výborné, ale také naprosto delikátně výživné. Důvod? Obsahují vyšší množství bílkovin než hovězí steak! Kdo by to byl řekl? Nechallengejte mě na to, ale pár příznivců na Instagramu už fotí talíře plné těchto potvůrek jako královské pokrmy. Mastné hranolky a okoukané burgery se zdají bejt najednou passé. A pokud se rozhodnete vyzkoušet je při dalším grilování? Bude to hitem večera, tak se za to prostě nestyďte.
Jak je připravit, abyste se cítili jako Gurmán?
Na přípravu masařek neexistuje jednoznačný recept. Alespoň nemusíte rozplétat státní tajemství kolem svíčkový! Vše, co potřebujete, je prostě experimentovat. Můžete je smažit, restovat nebo pověsit na gril. Jednoduše na ně naházejte česnek, petrželku a trošku citrónové šťávy. Nebo se nebojte být extravagantní a zahrajte si na Rachael Ray s pikantní omáčkou. V každém případě dostanete chuťovou explozi, která vaše chuťové pohárky vyhodí do nebes. Zoufat si nad tím, co vás předtím odrazovalo, je zbytečný – přece nechcete zůstat zakletí v koloběhu špatných burgerů, že?
Zdaleka se nejedná o nějaké funky jídlo pouze pro hipstery. Co třeba mladší generace boomers, kteří na tohle slovo pamatují z dob, kdy si říkali „ne Netchanité”? Tohle jídlo má šmrnc a vy se s ním okamžitě zařadíte mezi vtipálky, kteří vědí, co je trendy. Takže jestli plánujete grilovačku a jste si vědomi svých kulinářských dovedností, nastražte uši, přichází hit, který si oblíbí jak vaše dospívající děti, tak ti, co si pamatují staré dobré časy.
Proč malé potvůrky vládnou přehlídkovým molům gastronomie
Masařky jsou víc než jen jídlo, jsou symbolem doby, kdy se nám neustále snaží odskočit běžné suroviny. Místo abyste měli k mání stejný stupidní recept na zapečené brambory, vyražte do místního obchodu s potravinami a přineste si domů tuhle perličku, o které jste možná dosud ani nevěděli. A jestli se obáváte, že neustrnete ve světě fast foodu? Tak se připravte na to, že se masařka stane novým trendem – stejně jako prioritizace lokálnosti a sezónnosti.
Na závěr si dovolím říct, že jídlo by mělo být zábavné a především přístupné. Není třeba, abyste si namáhali mozkové závity, abyste věděli, co je dobré. Zkuste trochu proměnit své kulinářské portfolio a nechte se oslovit těmito fascinujícími surovinami, které na vás čekají. Být na vlně tohoto gastronomického zázraku není jen trendy; je to všechno o radosti z jídla, které nás spojuje, a z potřeby prožít pořádný gastronomický zážitek. Tak šup do toho, ať můžeme všichni říct: „Masařka je fajn a burger je vlastně passé!”