V dnešním hypermoderním světě, kde se člověk snaží držet krok s aktuálními trendy, se často zapomíná na to, co dává smysl. Jídlo, náš klíč k přežití a zároveň nekonečná inspirace k novým zážitkům, se v poslední době stalo terčem všemožných food fetišů a trendů. Možná to zní jako klišé, ale občas je dobré se zastavit a zamyslet, co vlastně jíme a jak si tu gastronomickou explozi oživit. Každý ví, že burger je král, ale co když jeho modrý bráška, tzv. cheeseburger, právě zažívá svůj velký comeback?
Pohádky o cheeseburgeru a proč je nejlepší, co se může stát tvému žaludku
Jedním z nejúžasnějších faktů o cheeseburgerech je, že byly jako náš národ – jsou důkazem o neuvěřitelné schopnosti adaptace. Co se do kontinuitních chutí týče, Louis Lassen z Connecticutu je považován za otce cheeseburgeru – a hádejte co? Tenhle chlápek udělal občerstvení ze zbytků. Zde mám na mysli, že jídlo může vzniknout za opravdu bláznivých okolností; třeba jako náhodný mix, kdy nastrouhaný sýr spadl do mletého hovězího masa. Takže, pokud vám někdy připadá, že se vaším životním stylem plýtvá, vzpomeňte si, že i nejlepší jídla vznikla z nutnosti – a kalorická bomba na grilu má vždycky svůj původ.
Zatímco návrat k cheeseburgerům dává smysl v tom, jak milujeme poctivé jídlo, co když do mixu přidáme umění a prémiové ingredience? Protože přiznejme si to; v dnešní době nejde pouze o masíčko a placku. Burgery se přetavily v gastronomický zážitek, a to tak, že se k nim přidávají věci jako truffle mayo nebo jalapeño jam – nebo dokonce i zastaralé avokádo, které si myslí, že je král trendy. Takže jestliže se někdo snaží být trendy a zároveň si dařit s trávením, jděte na to s humorem.
Jídlo jako sociální aktivita – aneb proč sdílet je lepší než jíst sám
Ale zpět k jádru věci! Jídlo je poklad, a jakýkoliv yuppie, boomers anebo carpe diem místo chce říkat, že sdílení je možné, ale srandovním způsobem! Šílenství okolo různých gastronomických festivalů oceníme, protože přinášejí lidi dohromady, aby si užili kombinaci skvělého jídla a vzpomínek. Když jste na venkovní grillovačce s přáteli a někdo postaví farmářský stoleček na hamburgery, lidé se trochu pobijí o to, kdo použije ten nejvíc funky burger. Ale zapomněli jste na jednu věc – sdílení je zlato. Takže, pokud spolu šéfujete barbecue, pamatujte, že rozpuštěný sýr a více očí na ohni, nikdy nemůže uškodit.
A konečně, když si užíváte burger a slunce svítí na vaše pleť, je radost v tom sdílet příběhy, které za jídlem stojí. Každý sousto může být také dobrodružství, které vezmete domů, abyste si o něm pokecali s někým, kdo na tom byl včera s vámi. Příběhy totiž vyživují naši duši stejně jako jídlo, a tak se na Instagramu objevují nejen fotky pokrmů, ale i naše radosti a momenty, kdy se kuchyně stala zázemím pro nové zkušenosti.
Co za tím vším tedy ve skutečnosti stojí? Vzpomínky, které sdílíme, a potěšení, které zažíváme, když si dáme ten správný cheeseburger na zahradní party. Není to jen o samotném jídle, ale o tom, co s ním děláme. Bez kulinářské magie a dávky humoru se neobejdeme. Ať si tedy klidně koupíte burger s truffle mayo, užijte si ho tak, jako by to byl poslední pokrm na světě – protože v určitých momentech v životě máme právo se rozmazlovat a prožít šťastné chvíle dosytosti.