V moderním světě, kde se za úspěšnými lidmi skrývá nejen spousta práce, ale i kupa špatných rozhodnutí a několik večerů strávených u prostřeného stolu s nezdravým jídlem, je občas dobré se zastavit a zamyslet. Co takhle si přečíst pár vtipných úvah o tom, jak jsme se jako generace dostali k tomu, že úspěch kvůli fulkrum pocitem naplnění, zatímco do křupavého jídla cpeme unositelné množství dochucovadel? Dneska se rozpodíváme po zajímavých způsobech, jak na tomu trochu pohnout a udělat svoji existenci trochu chutnější a k tomu přidáme pár zajímavých faktů, které vás překvapí.

Jak jsme se dostali k „všechno nebo nic“ kultu?

Víte, že první dokumentované užívání fráze „více je více“ se objevilo v sex-appeal campaních 50. let minulého století? Od té doby jsme si víc a víc začali plevelit hlavy přehnanými ambicemi a často i přehnanými pojídáním různých dobrot. Ačkoliv jsme kolektivně vychováni k myšlence, že úspěch přichází ve velkých balíčkách, ve skutečnosti se ukazuje, že i malá věc může udělat velké zázraky. Představte si, místo abyste jedli steak, si dáte trendy vegan quinoa bowl. Sice to nehříme, ale aspoň vás obsahovka nutí k dalšímu přemýšlení o tom, co do sebe vlastně cpete. Kalorie netkví jen v jídle, ale i ve stylu, jakým žijeme.

Jasně, je hezké brázdit trendy kavárny ve snaze všem ukázat, že máte chuť na veganský burger, ale co takhle trochu soustředění na peníze, které byste jinak utratili za drahou kávu, šetřit pro něco smysluplnějšího? Samozřejmě, že není třeba se zříkat lahůdek úplně, ale občas notně omezit to, čemu dáváte přednost. Pomalu to ale začíná vypadat, že jídlo už vzalo na sebe černý kabát, aby nás přikrylo v časech, kdy se úspěch měří v počtech kliknutí a lajků.

Použití jídla jako záminky k životnímu stylu

Sociální sítě jsou sice plné zdravých receptů, ale často to končí na myšlenkách slavných influencerů, kteří i s konsekrací zaranžovaného talíře zapomínají na skutečnou výživovou hodnotu jídla. Abychom se jim dostali do psychologického podvědomí, okoukl jsem se po několika experimentálních metodách, jak vyměnit jídlo za „úspěšné geny“. Odborníci například tvrdí, že úspěch je částečně výsledkem dobrého přesvědčení, které už nieco s pokrmy má – pokud budete dobře jíst, dobře se vám bude i myslet. Takže si chcete troufnout na úspěch s hummusem na bazénech? Mám pro vás dobrou zprávu.

Jídlo, které slouží jako záminka k oslavě úspěšného stylu života, nám vlastně dává klíč k tomu, abychom si uvědomili, že my jsme ti, kdo udáváme směr. Riziko selhání je malý zázrak, pokud se zapojíte do hry a odmítnete jídlo jako primární cíl. Takže místo toho, abyste zašli na Instagram do vašeho oblíbeného cantina s nagelovanými selfie, zkuste si udělat osvěžující smoothie sami nebo ještě lépe vyzkoušejte vaření na ohni a soutěžte se svými přáteli. Hlad je nejlepší kuchař a úspěch je nám podle posledních studií nablízku – obsažený ve šťávě trendy ovoce.

Místo tom, abychom se zamýšleli nad tím, jak vše položme na talíř a probudili tak vlastní sklamání, se můžeme raději zaměřit na zážitky, které nám jídlo přináší. Nic netankuje víc než sdílený smích nad jídlem a hlášky, které můžeme s kamarády praktikovat. Proto, až se příště budete ládovat tím svou oblíbenou pochybnou pizzou, vzpomeňte si na to, že život je o tom, jak si ho užíváme, nikoliv cokoli jiného.

Tvorba webových stránek: Webklient