Přátelé, je načase podívat se na zoubek pouze těm nejlepším moku a přesně tím, co praví muži potřebují k tomu, aby si s úsměvem připili na doby minulé, přítomné i budoucí. Whisky – zlato ve sklenici, které slouží stejným způsobem jako přítel v hospodě: vždy ochotné naslouchat a vyřešit všechny vaše globální konspirace. Podívejme se na pár fascinujících kousků ze světa whisky, které byste měli mít na paměti při příštím podvečeru stráveném nad sklenkou.
Kde se vlastně vzala koncepce whisky? Kdo ji vymyslel, mně už nedá spát!
Není to tak dávno, co jsem se dozvěděl, že whisky je starší než většina vašich babiček a dědečků. Výzkumy ukazují, že první zmínky o tomto zlatém moku sahají až do 15. století. A nejen to – tehdejší oblíbená varianta byla lék, ne alkohol, takže můžeme říct, že naši předci drželi přísloví „pij víc, žij dlouho“ v ruce. Povedená lékárnická praxe! Dneska bychom ale těžko uvěřili, že whisky se de facto užívala místo aspirinu. Když si představíte, jak lidé tehdy pili a nebyli po ránu na sjezdovce, kde by na ně čekalo riziko „povedeného“ kocoviny, pak se musíte v duchu zasmát.
Nezapomeňte, že whisky se nerodí jako hotový produkt, jsou to dlouhé roky zrání v sudech, rychleji v nízkotlakových sklípkách a pomaleji v lednicích. Je to jako vaření oblíbené polévky na nedělní oběd – čím déle se vaří, tím lepší je výsledek. A zrovna tak, když se whisky stará, stává se z ní expertem na veškeré životní trápení, které na nás covid a prý rodina nosí.
Co znamená „pít s mírou“ ve světě whisky?
Že by paradox? Můžeme se zde ponořit do doslovného významu fráze „pít s mírou“. U whisky se většinou považuje za „úplně v pohodě“, když do sebe šoupnete sklenici, dvě a klidně ještě několik. Ale jakmile přejdete na třetí, něco se potichu změní. Najednou se vám zjeví geniální nápady na zlepšení světa. Jenže dost často jsou to spíš vtipné bláboly, které by vás hned vyhodili z vašeho oblíbeného baru. („Tak co se děje, šéfíci? Chcete ze světa udělat lepší místo? Pojďte si objednat další rundu!“) Takhle to není myšlené, ale že by to ale vypadalo, že kolem čtvrté sklenky se vám taky rozsvítí…?
A tak, pánové, nedávejte whisky na piedestal, buďte si vědomi toho, kdy je čas sklenice odložit a dopřát si pauzu. Uvědomění si, že i při pití se dají dodržet nějaké pravidla, vás dost možná dovede k tomu, že se v určité fázi večera hrdě postavíte mezi barovým pultem a tanečním parketem a zařvete: „Alko-veliká sviňo, dneska známe naše limity!“
Whisky jako nový společník na networking
A co se stalo s whisky na módních akcích? Ve světě, kde duševní zdraví a spirálková káva formují váš den, se čím dál častěji objevují brigádníci v kvádrech, kteří hodují mezi vysokými stoly s nápojem v ruce. Zatímco vyprávíte o svém nejnovějším důvtipném projektu, s kolegy v pozadí zřetelně rustikálně voní skotská. Tak si toho vědomi, raději si dbejte na inventuru svých slov: „Takže ty děláš v marketingu, já jsem zase ve whisky…“ To je třeba mít. Mějte na paměti, při networkingových akcí si opravdu dejte tornádo whisky na španělskou, čímž si uděláte skvělou reputaci.
Tedy, muži a ženy milující svůj blahobyt, nezapomínejte, že whisky je nejen nápoj, ale také klíč k fascinujícím konverzacím s cizími tvářemi. Ať už na střeše klubu nebo v kancelářské kuchyňce, whisky má tu moc prolomit ledy a spojit lidi, kteří by jinak nikdy neprohodili ani slovo. Už víte, co vám k úspěchu v rámci vaší minimalistické nestejné dráhy chyby!