Nahradit zdravou výživu rychlým občerstvením a postavit se k tomu s úsměvem, to je pro takzvaného „yuppie“ vyzkoušený model, který se osvědčil nejen na večírcích, ale i na trendových brunchích. V tomto článku se podíváme na fascinující svět moderního stravování, které balancuje mezi luxusními restauracemi a fast food kultem. Chystáte se na gastronomickou cestu, která se vám na první pohled může zdát plná paradoxů, ale když jste člověk, co rád žije na plné obrátky, je to přesně to, co potřebujete.

Jak se tedy dostáváme k jádru pudla? Jídlo, které se nosí na Instagramu, by mělo být jedlé. I když, pokud mluvíme o avokádových toastech a pestrobarevných smoothie bowl, může se zdát, že jedlé zrovna nejsou. Skutečnost je taková, že moderní gastronomie je tak trochu kouzelnická show. Všichni víme, že po čtyřech „zdravých“ šálcích sójového latte, akorát tak poběžíme na záchod, ale proč se necítit jako stylový hrdina dnešní doby? Zajímá vás, že jedno z prvních fast food jídla – hot dog – vzniklo ve 19. století v Německu? Kdybychom to vzali jako gastronomickou metaforu, pak jsme se dostali do doby, kdy jeden kus klobásy sice zasyčí, ale hlavně, že je plný vzpomínek na lepší časy.

Kdo říká, že jídlo musí mít pravidla?

Dnešní kuchyně je jako mladý rebel, který se rozhodl, že si nebude hrát s pravidly. Plundrování mrazáků jako by se stalo jakousi gastronomickou revolucí, kde se experimenty s instantními nudlemi a silnými omáčkami staly znakem originality. Kolikrát jste se podívali do ledničky, abyste zjistili, že vaření je tentokrát přímo úměrné vašemu kuchařskému talentu? To je přesně ten moment, kdy zjistíte, že jsou na světě lidé s více kreativity než dovedností.

Někteří lidé si skutečně myslí, že popcorn je zdravé jídlo, když je navlečený na virtualizovaných salátech. A ano, dává smysl mít občas štěstí a sehnat něco zdravého mezi snacky jako chipsy a pivo. Ale co když jsem vám řekl, že existují chlápci, co věnují život vynalézání burgerů s příchutí avokáda a čokolády? Kdyby bych byl potravinový kritik, jasně bych si dal pozor na fráze jako „smetanový“ a „křupavý“. Protože co s tím mají dělat hladoví muži, kteří hledají potravu s dávkou hříšné odměny?

Chutě nás spojují, ale virální trendy nás rozdělují

Sociální sítě nám ukázaly, jak důležité je jídlo jako koncept sdílení. Ale na druhou stranu, virální trendy umí být nebezpečné. Kolikrát jste viděli na TikToku recept na něco, co vám ve skutečnosti nevydrželo? “Avokádo a fair trade káva” se staly kultem, ale co děti, které mají rády sladkosti? Na pomezí zdravého a nezdravého jídla, nemluvě o mini götovi, který ochutná otroka naučit se jíst zdravě. Svět se točí tak rychle, že mezi dvěma kousky pizzy se už objevila reklama na dietní prášky!

A co teprve otázka etikety v moderním stravování? Ještě pořád platí, že co se nám dostane do úst, je silnou ingrediencí našich osobností. Tedy dokud se z nás nestanou jedlíci v etnických restauracích. Ale rozhodně platí, že s každým soustem by měla ožít touha po dobrodružství.

Na této gastronomické pouti můžete očekávat stále se měnící trendy a chození do restaurací, kde se na pizzu dívají jako na malování gouache na plátno. Co se jídla týče – jděte za hranice a neberte ho jen jako povinnost jíst. Vytvářejte nevšední gastronomické zážitky, které vykouzlí úsměv na tváři a vzpomínku na plné břicho!

Tvorba webových stránek: Webklient