Hranice mezi fast foodem a gurmánským jídlem se pomalu, ale jistě rozmazává. V dnešní době je burger víc než jen kus masa mezi dvěma plátky chleba. Je to jakýsi manifest individuality a chutí, je to prohlášení o stylu života, které křičí: „Pojďte, ochutnejte mě, ale zároveň si dejte pozor na kalorie!“ Tak co, jdeme na to?
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je burger tak populární? Možná jste si jako většina lidí nikdy nevšimli, že v roce 2018 byl burger oficiálně prohlášen za národní pokrm v USA. Fascinující, že? Co víc, některé restaurace se rozhodly udělat z burgerů umělecká díla, jejichž cena se vyšplhala až do korunových výšin. Vědci na ISHN (Institutu pro studium hamburgerology) dokonce tvrdí, že burger může aktivovat senzory štěstí v mozku. Čili, pokud se necítíte šťastní, zkuste vzít do ruky pořádný hamburger a prozkoumejte, jakou radost dokáže přinést něco tak prostého.
Vegetariáni a vegani na útěku
Teď si představte, že se na chvíli přesuneme do světa vegetariánů a veganů. Ti se většinou snaží omezit své konzumace masa, což ale vedlo k nečekanému zjevení: nahrazení masa rostlinnými alternativami. A najednou se místo obyčejného burgeru stáváte svědky kuchařských akrobatů, kteří se snaží dovést zelenou hmotu k dokonalosti. Všichni se snažíma udělat „ten nejlepší“ burger z čočky nebo quinoa a já se ptám: „Proč?!“ Neberte to špatně, ale jestli si chcete říct o burgeru se záznamem, měl by být pořádně mletý, samozřejmě poctivě hovězí.
Ale víte, co je skutečně pecka? Takzvané „burgery“ z hmyzu! Uvěřili byste, že v některých částech světa, jako například v Thajsku, vesele chroupe přímo na ulicích? Bohužel, většina z nás se stále prudce kroutí nad myšlenkou na mlsání cvrčků nebo červů. Ale když se zamyslíte, hmyz je vlastně proteinová bomba, která má za úkol zachránit planetu před hlady. Je to paradoxní, když si vezmeme, kolik lidí prosazuje udržitelnost, a přitom si na steaky potrpí.
Burgery jako psychoterapie
Nyní se musíme zaměřit na něco, co by každý z nás měl vážně přehodnotit. Burgery se staly formou psychoterapie. Pomyslete na to: po dlouhém dni plném výkonu a stresu si najednou dopřejete burger, ke kterému navíc patří křupavé hranolky a odpovídající pivo. Je to jako schůzka s terapeutem. Dáváte si pořádnou dávku endorfinů, ať už je to s kečupem, argentinskou omáčkou, nebo veganskou verzí, o které víte, že je ve zkušebním módu.
A jak to vlastně vidí pivovarnictví? Připadá mi, že kdo neokouzlí burgerem se spárováním vynikajícího piva, jako by obaloval sandvič papírem. Nebo snad někdo z vás vyzkouší burger bez piva? Abych byl fér, taková kombinace, jakou je pšeničné pivo s burgerem, je recept na štěstí. Na zdraví!
Takže co se z toho všeho dá vyvodit? Burgery nejsou jen jídlo, jsou to zážitky, vzpomínky a součást našeho stylu života. Od poctivého hamburgeru po experimenty s hmyzem, každý kousek je příběhem, který čeká na svoje odvyprávění. A jak vám burger tleská u talíře, nezapomeňte, že každé jídlo má svůj vlastní příběh – možná je načase se o něj podělit!