Už jste někdy měli pocit, že se s jídlem děje něco čím dál podivnějšího? Kdysi jsme se těšili na pořádný steak se sklenkou červeného, ale dneska se motáme kolem smoothie bowl, která vypadá jako výsledek přehnaného Pinterestového experimentu. Pojďme se ponořit do světa kulinářských šíleností a zjistit, co se vlastně děje s tím, co nám servírují, a proč nám občas připadá, že se svět zbláznil.
Když trendy nahrazují zdravý rozum
To, co považujeme za trendy v gastronomii, se stalo zrcadlem moderní společnosti. Ohromující nárůst zájmu o veganství, raw food a keto diety v nás vzbuzuje lepší pocit, že jsme vlastně bozi zdravého životního stylu. Ale nenechte se zmást – víte, že ve skutečnosti je veganská pizza daleko od toho, co si představujete pod slovy „dietně“? To, že něco nemá maso, neznamená, že je to automaticky zdravé. I vegan může spořit na bedrech tři kousky křupavé pizzy bez cukru, zatímco ve skutečnosti se zpátky rozplývá do bytelné pizzerky, nabírajíc sůl a hranolky.
Položme si otázku: kdy se jídlo stalo spíš kategorií pro soutěž miss než gastronomickým zážitkem? Na sociálních sítích je víc jídla než v televizi a lidé se předhánějí, kdo vytvoří tu „Instagrammable“ misku plnou barevných superpotravin. Můžeme mít nádherné snídaně a večeře, ale u nás na stole nelze jíst “like”, bohužel. Příliš často zapomínáme na to, že jídlo by mělo být hlavně o chutích, a ne jen o vizuální show. Všichni víme, jak chutná růžové tofu – zkusili jste to někdy vůbec?
Dej mi flek, já to chci objednávat!
A teď k dalšímu šílenství: pokrmy, které se dají objednat, aniž byste museli vyslovit jediné slovo. Je jasné, že všichni znalci kuchyně na Instagramu dosáhli kýženého úspěchu právě s tímto přístupem. Sami kraďte nápady, nebo se naučte, jak různé rozvozové služby experimentují s naším jazykem. Dneska už si můžete objednat curry, kávu a dezert s takovou lehkostí, že se to zdá být jako vaše nová super schopnost. Ale co to vlastně dělá s naším skutečným vnímáním toho, co jíme?
Bohužel, dnešní jídlo je často přehlídka bizardnosti, které se snaží přilákat pozornost. Sushi burrito? Jako vážně? Kde je magie kombinací tradičních pokrmů? My se snažíme o gastronomické zážitky, ale ono už se to spíš blíží tanci na tenkém ledě kulinářských konvencí. Je smutné, že máme na talíři víc trendy gimmicků než skutečného jídla. Možná je na čase opustit tyto podivné kreace a vrátit se k tomu, co vlastně znamená jíst s láskou.
Jídlo by mělo být o spojení, sdílení a oslavě života. Ale jakmile se stává objektem touhy, přecházíme do nějakého extrémního sportu. Pokud prázdný talíř s kumquaty a černým sezamem z dobře dosezeného krabího sushi položíte na Instagram, zlikvidujete všechny možnosti objímaní starého dobrého bůčku na pekáči. Je načase, abychom se zamysleli a přehodnotili naše kulinářské volby, protože jídlo se za posledních pár let stalo toliko podsvětím bláznivých trendů.
Ještě nevíte, co dělat s večeří? Možná je čas vrátit se ke starým dobrým hotovkám. Jak říká klasik – pokud to nevaří máma, tak to stojí za vážnou úvahu. Proto si dopřejte něco, co vás skutečně naplní radostí (a také bílkovinami). Obraťte se zpět k tradiční chutě a nebojte se přiznat, že guláš není nic jiného než guláš – a ne další pokus uvařit Michelin zážitek, který se vám v roku 2025 nebude hodit na Facebook. A teď už pojďte a užijte si jídlo, jak se patří!