Je to zvláštní. Ještě před pár lety stačilo zavítat do oblíbené kavárny, dolít si kávu a užívat si životní radosti v klidu. Dnes? No, to bychom si aspoň zlomek těchto chvil měli „osvětlit“ na Instagramu! Brunch, jakožto nedělní rituál a evropská specialita, se proměnil v symbol statusu, přičemž latte s artíčkem je novou královnou zážitků. Cílem je bohatá barevnost pokrmů na fotce, nikoli skutečné potěšení z jídla. Ale co nás to vlastně říká o všem tom humbuku kolem moderní gastronomie a našich životních šablon?

I psy, avokádo a sebevražedná touha poFolloweru

Záznamy z víkendových brunchů jsou malovány jako by šlo o vzácné umělecké dílo. Všichni víme, že když nedáte na Instagram obrázek vašeho bílého espresa vedle sklenice s kytičkami, jako byste vlastně vůbec nevstali z postele. Vzniká tak zvláštní proměna, kdy se stírá hranice mezi docela normálním víkendovým dnem a extrémním performativním uměním dostupným na mobilní platformě. Móda „selfie s jídlem“ způsobila, že i ti s nejoškubanejšími kousky toastů se cítí jako superhvězdy. A co nevidět, někdo začne na TikToku šířit, že občerstvení nazvané „avokádo na žitném chlebu“ má vlastní emocionální příběh. Ach, ty tendence k dramatizaci!

Pohádka o kávě vs. chlebíčku a o tom, kdo je králem brunchové kultury

Všichni se snaží proniknout do neprobádaných hlubin brunchových neřestí s cílem vypadat jako gastronomičtí guruové. Tady je ten vtip – jak daleko to do toho dostaneme? Mnoho z nás si pamatuje, jak se o víkendu začalo zvedat oko při pohledu na kávový stroj ještě nenaplněný. Dnešní blahosklonost k jídlu je spíše soutěžní hrou, kde vítězí ten, kdo se dokáže nejlépe pyšnit svým životním stylem než ten, kdo skutečně umí vařit. To, že si na stole každý víkend dostáváme trendy jídlo, ještě neznamená, že jsme mistři kulinářství. Ve skutečnosti se zdá, že víc než káva nám ideálně nechá zavonět pocit úspěchu a obdiv v očích sledujících.

Kdo byl včera barman, dnes je hrdým majitelem podcastu, který se snaží přetvořit své zkušenosti v moderních podmínkách. Jakmile tedy zaplníme internet trendy jídlem a fotkami, je snadné se dostat do spirály neustálého zvyšování latky. Konečně, co se stane, když si i ty nechtěné polévky v restauracích začnou hrát na umění? No, to bude poté kariéra na Instagramu zaručena! Takže, milí brunchoví nadšenci, měli bychom se zamyslet, co všechno tvoříme, než se vzbudíme u kávovaru, který selhal na překapávaném víc než na stylu „pohádka na talíři“!

A tak si žijeme v této brunchové rozmazlené bublině, kvalitativně nás povyšujeme nad ostatní, a veškerý ten humbuk je jen stínem našeho života. Proto příště, když si dáte osvědčený avokádový chlebíček, vzpomeňte si na to, že život je víc než blbé trending trendy, a že euforii může přinést i obyčejný šálek čaje bez vysoce neproporcionální inscenace. Vzpomeňte si, když si s radostí pochutnáváte na prvním soustu, že podstatou brunchu je prostě si vychutnat přítomný okamžik, a nikoliv dodávat kalorie vašemu feedu.

Tvorba webových stránek: Webklient