Každý, kdo si alespoň jednou udělal smoothie na vlastní pěst, ví, jak snadné je na tom být jako šéfkuchař s Michelinskou hvězdou. Ale co když vám řeknu, že existuje takové smoothie, které si nikdo po prvním doušku nedovolí znovu ochutnat? Bude to příběh o tom, jak jsme se snahou o zdravý životní styl dostali do úzkých a co nám to všechno přineslo. Kdo by si pomyslel, že mixování zdraví může zahrnovat nejen špenát a banány, ale i nečekané ingredience?
Představte si situaci, kdy se rozhodnete, že zapomenete na fast food a místo toho dodáte svému tělu potřebné nutrienty. Otevřete ledničku a místo čerstvé zeleniny se vám naskytne pohled na tři sražené jablečné šťávy a zbytek namixovaných proteinových prášků, které pamět chrní někde v rohu. Přiletíte jako vítr do supermarketu a naberete vše, co je zelené a trendy – spirulinu, chia semínka, avokádo a samozřejmě něco na osvěžení. Tak jo, základ je na světě. Ale co se stane, když se pokusíte trochu experimentovat?
Experimentování v kuchyni a jeho následky
Je velmi pravděpodobné, že se pro začátek pustíte do kombinace, která vám zní jako skvělý nápad. Například přidání zázvoru do koktejlu, který by jinak mohl být naprosto v pohodě, vás postaví do role kuchařského baviče s drastickými nápady. Zázvor totiž umí být pěkně dominantní, a najednou se vám ze smoothie stal, no, spíš ‘tematický léčivý nápoj’, který vás osobně vyzývá, abyste si vzali příslušný rošťač. Pokud se vám pak podaří tohle monstrozní dílo zkonzumovat, gratulujeme, dostali jste sa do rogu jídla. Místo povzbudivého cloudu energie se slečna zdravá výživa změní v adrenalinový hon na toaletu.
Jednoduše spojitelný fakt, který vás zaručeně překvapí: Říká se, že v některých amerických městech je trendy jíst avokádo na toastech, přičemž u nás se pro tuto činnost vytvářejí pravidla, jako byste byli na kardiovaskulární konferenci. Zajímavé na tom je, že avokádo obsahuje více železa než hovězí maso – ano, ta zelená lasagna na toastech je v podstatě superhrdina jednoho brunch podniku. Ale zkuste ho smíchat se salinou a játrovými klobáskami a uvidíte, jak rychle se vaše gastronomická kariéra začne zdvíhat kamsi jinam.
Jak přežít vlastní kulinářské faux pas
Pokud se chcete vyhnout kulinářským patáliím, nejlepší taktika by byla prostě se na ten mixér vykašlat a svěřit se do rukou odborníků. Ať už je to barista, který vám udělá frappé osvěžující, nebo kuchař, co umí techniku sous-vide lépe než vy vyndat pizza z trouby. Důležité je umět si užívat života, a to i s občasným přešlapem při pokusu o zdravý životní styl. A jídlo je naší výmluvou, jak se bavit, zklidnit a občas i zjistit, co jiného se dá v životě překvapivě objevit.
Takže si holt kupte ten výrazně zelený smoothie mixér a nechte ho stát na stole jako symbol vaší “fit” existence. Kdo ví, třeba vás jednou přesvědčí, že správně udělané smoothie je víc než jen směs špenátu, ale opravdu kulinářský zážitek, který si zaslouží hvězdnou gastronomii! Ale nezapomeňte, hlavní je jediné – občas je lepší zachovat zdravý rozum než se snažit míchat to, co nemá smysl. Užívejte si, prožívejte a nebojte se vzít přestávku na cheeseburger občas jako vítězství nad tím, co by mělo být trendy.