Nepostradatelnou součástí našich životů je i pití – od malých sešitků v ruce po velké sklenice naplněné osvěžujícími nápoji. Ať už se chystáte na víkendový festival, nebo se jen tak zdržujete na jedné z nekonečných teras s kamarády, pivo, víno a další „lahodné“ nápoje se staly ikonickým symbolem relaxace a užívání si. Od výletů do oblíbených pivovarů po objevování nových barů ve městě, je tu vždy něco, co nás nutí zvednout sklenici na zdraví. Jedině tak si můžeme být jisti, že si život užíváme naplno – alespoň dokud nám to lékař nedoporučí.
Dneska se podíváme na těžce podceňovaný poklad světa alkoholických nápojů: craft pivo. Tento hřejivý nápoj si v posledních letech udělal jméno, a to nejen u příležitostných pijáků, ale i u těch, kteří už mají něco za sebou. Craftové pivovary, kde se výroba piva traktuje téměř jako umění, nabízejí takový rozmanitý výběr chutí a vůní, že byste si k nim mohli pořídit speciální Spotify playlist. Věděli jste, že v pivu se může skrývat až 50 různých chutí? Mezi nimi můžete najít i tóny tropického ovoce, kávy nebo dokonce čokolády. Je to jako průzkum chuťových supermarkety místo stání v frontě na běžné pivo o víkendu.
Příběhy za sklenicí
Od svých počátků, kdy pivovar znamenal pár patnáctníků s kárami v malém městečku, se craft pivo stalo kulturním fenomenem. Malé výrobny dnes hrdě soutěží s giganti jako Heineken nebo Budweiser. Je to vlastně tak trochu jako víc než jen pití. Každý plechovku můžete vnímat jako příběh a oslavné dílo umělecké duše, která si vymyslela recepturu v útulné dílně nebo dokonce doma v kuchyni. Na co se pak tvářit jako hrdý znalec, než na ochutnávku s kamarády, kde se vám vyprávějí anekdoty z činnosti, silně ovlivněné alkoholem a nezávislým duchem. Takže pokud se chcete opravdu ponořit do atmosféry, místo Instagramu zkuste zavřít oči a nechat se pohltit tou jedinečnou vůní, jako byste rozplétali staré vzpomínky.
Tedy, pokud máte po ruce sklenici s nějakým alpaváčkem, máte šanci ji ochutnat s lidmi, kteří cítí stejně jako vy. Kreativita se nebojí navrhnout lahve, které by v reklamě mohly klidně tančit na střeše Malibu. Craft pivo tak vytváří atmosféru, při které se víc než hodí rozjet konverzaci o vašich úspěších, plánech a snech. A když tu už mluvíme o snění, objevování nových chutí v pivu není nic jiného než cesta k vytváření vzpomínek, na které budete vzpomínat s úsměvem – a možná i s kocovinou, ale to už je jiná kapitola.
Umění ochutnávání
Než se pustíte do ochutnávání, nezapomeňte, že pivo byste neměli pít jen tak ledabyle, ale s jakýmsi rituálem. Jak se říká, jak si to uděláš, tak si to i vychutnáš. V prvé řadě je důležité vzít si sklenici – ano, sklenici, ne plechovku z automatu. Poté ji pořádně podržte v ruce a zhluboka dýchejte. Všimnete si, jak se vám aroma vyplňuje nosní dírky. Připravit se na každou novou chutí je jako umění, které si žádá trpělivost a neustálé probíhání mezi příteli. Takže, ochutnávejte, sdílejte příběhy a znovu ochutnávejte. Život je krátký, ale kocovina je taková výdrž, když to vezmete s humorem.
Takže se nebojte experimentovat, zkoušet nové kombinace a utíkat od každodenní nudy. Přece i vaši boomers nebo yuppies znají ten pocit, když voda vyprchá a novelní příběhy praskají na jazyku. Pivovary a hospody v Česku jsou skutečné poklady, kde se scházejí lidé rozličných generací a sdílejí radosti i starosti. Ať už sledujete v televizním přenosu, jak se hráči snaží získat mistrovský titul, nebo se tlačíte v baru s cocktailovými poháry v ruce – vždycky je tu prostor na šálek pohody, který vám tleská jako vaši kamarádi.