Nápoj, který se kdysi vyvažoval zlatem a ctil se jako elixír života, se vrací do popředí moderního mixologie. Místo levných plechovek a průhledných plastových lahví, které z nás dělaly nadržence, se dnes můžete setkat s barmanem, který vám namíchá drink, jež přímo volá po tom, abyste se stali expertem na chutě a vůně. Dospělé osvěžení, které už vlastně není ani tak pro dospělé: kdo by odolal gin toniku s okurkou a čerstvou bazalkou?
Nová éra pití: ovoce v mixu
Kdo by si před pár lety pomyslel, že do mixu se dostanou nejen tradiční citrusy, ale také exotické plody jako je liči nebo dračí ovoce? V dnešní době se nám rýsuje zcela nový trend v pití, který uchvacuje nejen senzorické buňky, ale i ty zaryté skeptiky. A co víc, tyto kombinace vyvolávají nejen chutě, ale i debaty o zdraví. Pijete-ананасový džus s rumem? Ano, jdete na zdravou stravu! Zní to jako vtip, ale alkohol v kombinaci s ovocem nám dává pocit, že se vlastně staráme o naše zdraví. Kdo by říkal ne duha v tekuté podobě?
Ale jak vlastně vznikla myšlenka hrát si s chutěmi? Možná je v tom trochu i náhoda a trocha imaginace. Dnes vidíme, jak barmani míchají nápoje s třešňovým likérem a hřebíčkem, zatímco jiní dávají přednost ostrému zázvoru, který by i mrtvého probudil. Co když je to ale jen marketingový trik? To si nejsem tak úplně jistý, protože jak ukazuje naše zkušenost, pití je umění, které se vyžaduje dokonce i na levelu, kdy odcizíte kousky vegetace z cizí zahrady, abyste vytvořili něco originálního.
Pití jako životní styl
O alkoholu se dnes mluví jako o zážitku, ne o pouhém opojení. Rising star city drinkers se z městských hrdinů stali dobrodruzi. Zatímco generace Baby Boomers si možná pamatují poměrně nudné „cougar“ party, současná kultura toho šla uctivě na klobásu. Představte si, že sklenici jahodové limonády s vodkou doplníte o světélkující plastovou tyčku a užíváte si s partou v parku. Kdo by kdysi takovou myšlenku vzal vážně?
Dnešní doba je o chuti a zážitku. Výroba vlastních likérů a jednoduchých destilátů už není jen hračkou pro úzkou skupinu hipsterů, ale i pro yuppies, kteří si chtějí vyzkoušet něco nového. Co když byste si ve svém vlastním malém destilátoru udělali vlastní limoncello, k tomu servírovali brusinky a olivy? Obohatili byste své životy chuťovými cestami, které by i gastronomovi přinášely úsměv na tváři.
Nezapomínejme na jednu věc: naše dnešní pití se už dávno nesmíří s prázdnými sklenicemi. Místo aby se konzumní svět točil kolem krabic a levného chlastu, dneska se smíme nechat oslovit příběhy za každou lahví. Oslavte každý doplněk, každou garnýrovanou sklenici či plasťáky v party. V našich životech je místo i pro ujeté kombinace, ať už pijeme v baru nebo na hezké pláži.
A tak se uvolněte, dejte si sklenku a vzdejte hold tomuhle modernímu kouzlu. Na zdraví!