Dnešní svět jídla je plný překvapení, ať už se jedná o trendy, které se objevují na Instagramu, nebo extravagantních pokrmů, které se dají sehnat jen na konci světa. V době, kdy si člověk může objednat sushi z tabletky nebo se účastnit gastronomického festivalu ve tmě, se zdá, že hranice mezi kulinářským uměním a showbusinessem je čím dál více tenká. Pojďme se ale na chvilku pozastavit a zamyslet, jak to všechno ovlivňuje naše životy a jak se vlastně reality show okolo jídla staly novým standardem.

Všude samé Instagramové jídlo

Dneska je snad každý gurmán, i když ten blbec na rohu ulice nedokáže rozlišit mezi bio a konvenčním rajčetem. Třeba víte, že jeden ze dvou lidí v městských kavárnách si objednává jídlo především kvůli tomu, že se s ním chce vytahovat na sociálních sítích? Jako by se s talířem avokádového toastu dalo uspokojit ego, a to nemluvě o selfie, které s tímto pokrmem musí mít. Tohle pozlátko ovšem skrývá i stinné stránky, když si vzpomeneme, že cokoliv, co se nedá vyfotit ve správném úhlu, prostě neexistuje.

Zajímavý fakt, který otřásá základy našeho pohledu na gastronomii, je ten, že průměrný Čech každoročně sní více než 100 kilogramů masa. Takže pokud se vám zdá, že se v restauracích místo steaků začínají objevovat sušené hmyzovité příšery, nenechte se zmást. Ano, křehčí chuť hmyzu a jeho ekologická stopa se s menšími emisemi oxidu uhličitého rýmují jako obočí s oholeným knírem. To už ale nevypadá tak cool na filtrovaných fotkách, co?

Gastronomické experimenty pro odvážné

Kde jinde je možné ochutnat jídlo, které „vypadá jako ze sci-fi filmu“, než ve fancy restauracích s degustací? Jistě, moderní kuchyně se může zdát natolik revoluční, že si budete připadat jako astronaut i na malém houbovém soustředění s praskajícím olejem. Ale víte co? Kdo by nechtěl mít na talíři molitanové kuličky, které po skousnutí explodují chutí, i kdyby měly být na hraně chuti krajiny podvodního města! Když je trendy u jídla překvapení, tedy zařaďme se do týmu milovníků kultury jídla s nadhledem.

A co se týče fastfoodu, i tam se objevily novinky, které překvapí i ty nejzarytější milovníky burgirů. Kdo by si pomyslel, že i v tomhle ohavném umění se dají nalézt trendy, které by potěšily nejen váš jazyk, ale i duši? Burgery, které vypadají, jako by je snědli všichni jednovaječní dvojčata v celém městě, se stávají novým standardem v městských zašívkách, kde sází na to, že vaší touze po něčem jiném se v pohodě přizpůsobí.

Myslím, že i vy cítíte druk k nalévání šampaňského do brunchových pomerančových džusíků, nebo místo toho vyberete kale smoothie se specialitkou z čínských bylinek na očistu organismu. Ale kdo by také chtěl propadat šedi všedních dnů, když k tomu má propašovanou botu trendy stylu? Pokrmy a názory, co v ulicích tančí na špičkách jídla a očekávání, tvoří zábavnou kulisu stravou, kterou si můžete užívat bez ohledu na to, zda utíráte slzy z očí nad svou peněženkou. Tak už se nestyďte a rozpalte oheň na grilu, jídlo si zaslouží mít pár zajímavých historek ze života.

Tvorba webových stránek: Webklient