Kdo by to byl řekl, že naše milované kávo se stane jakousi ikonou moderního života? Dnes je siesta bez lahodného šálku prakticky nemyslitelná. Jako moderní nomádi, kteří se snaží vyjít vstříc vagabundům moderní doby, objevujeme dokonalost kávové kultury. Ať už se jedná o frappuccino nebo espresso, každá z těchto variant má své vlastní příběhy a tradice, které si zasluhují být vyprávěny. Pojďme nahlédnout do kávových hlubin, kde se spojují bizarní fakta s našimi chutěmi a stylem.
Máme na výběr, nebo si jen hrajeme na hipstery?
Dnešní kávová nabídka je tak rozmanitá, že se téměř zdá, že si vybereme pouze to, co je vedeno módními trendy. Víte, že se za pultem kavárny potlouká prý již pátá generace rané arabiky? První náznaky kávové kultury se objevily v Etiopii už v devátém století. Ovšem šíření těchto nádherných zrníček přetvořilo kulturní mapu celé planety. Dnes už nešetříme na latte art, ale většinou se snažíme zachytit co nejvíce likes pro naše instagramové feedy. Kávové umění už není jen o chuti, ale také o estetice. A kdo by chtěl zaspat ve světě, kde je důležité mít kávovou mléčnou pěnu naservírovanou jako Cosmo?
A co teprve trend tzv. “third wave coffee”? Všichni okouzleně sledujeme baristy, jak nám s radostí vypráví o původu našich kávových zrníček, což je po čase stejně otravné jako svícení v restauraci. Uctívají různé odrůdy, jako by šlo o vzácné klenoty. Kolikrát jsme si řekli, že hledáme kávu, co je čistá jako duše bez dluhů? Měli bychom si však pamatovat, že káva není pouze nápoj, ale i zážitek, a tudíž za cenu jednoho šálku zaplatíme více jak za outdoorovou bundu, kterou budeme nosit dvakrát do roka.
Výchova kávových gurmánů a jejich pokusy překonat šílenství
Kávový svět je plný nadšenců, kteří by klidně mohli zotročit naše chuťové buňky. Existují lidé, kteří jsou schopni připravit kávu s mikrofonem v ruce a záznamem pro slavný podkást. Vždycky se najde někdo, kdo po vás hodí pohled “co jsi to za plebeje, že piješ ubohé instantní kafe?”. Zřejmě vyžaduje umění naučit se filtrovat kávu jako zenový buddhista. Ale nebojte se, i když vás přátelé zahltí svými doporučeními na prémiové kávové směsi, stačí si zapamatovat jedno – káva je o chuti a ne o reputaci.
Překvapení házíme i do kuchyně, kde bývá obvykle schována kávová “šedá myš” – velká moka konvice. Na první pohled to vypadá jako dékór pro vaše Instagramové já, ale pořád je to umění, které by měl alespoň jednou vyzkoušet každý. Jak bychom se měli vyrovnat se zamotaným arzenálem zařízení na přípravu kávy? Je to samozřejmě těžká disciplína, ale výsledný šálek? Úžasné. Navíc, po vyzkoušení všemožných technik, je jen otázkou času, kdy váš domov přetvoříte na vědeckou laboratoř s aromatickou esencí.
Kdykoli se potkáte s kávovým fajnšmekrem, je pravděpodobné, že vám začne vyprávět o kávové “pu-erh”, ale ve skutečnosti to, co opravdu potřebujeme, je utéct z této bubble gum iluze a vrátit se k tomu, co dáváme do našich těl. Možná bychom měli jako společnost více oslavovat obyčejnou “černou” a ne se nechat vrhnout do podivného kávového bludiště. Na konci dne by nám mělo jít o to, abychom prostě měli sklenici té úžasné tekutiny při ruce a užívali si života na plné pecky. Proto příště, až budu chtít kávu, vyberu si to, co zrovna láká můj jazyk, ať už je to cokoliv.