Káva, ten elixír života, co nás ráno probrání a večer postrčí do baru k našim přátelům. Představte si, jak se po ránu s jednou rukou snažíte vypnout budík a druhou už intuitivně hledáte hrnek, který je jak krabice od bot na výstavišti – kdesi po cestě ztracen pro všechny divoké noční dobrodružství. Ve světě, kde je obsese kávou na vzestupu, je čas se postavit na špičky a říct: „Hej, já vím, jak se to dělá“, aniž byste museli odložit na stůl tu super extra drahou kávu z dovozu, co vám poslal strýček z Kolumbie.
Nejsi barista? Nevadí!
Někdo při poslechu slova barista zvažuje, jestli se neodhlásit z víkendové akce, protože se obává, že jeho kávová dovednost je na úrovni „připálená ponožka“. Ale nemusíte se obávat! Stačí pár tipů a hned vedle vašich kamarádů jako kávový snob nebudete působit vůbec špatně. Skvělá káva totiž není jen o drahejch briketách a složitých technikách; mohla by být klidně i o nějaké tý nedokonalé konvici, co jste dostali v akci. Řekněme si to na rovinu: káva by měla chutnat, jako když se večer vracíte z baru a vzpomínáte na lákavé momenty, bez ohledu na to, odkuď ji máte.
Víte, že průměrný Čech zkonzumuje ročně přibližně 150 litrů kávy? To dává smysl, když si vezmete do úvahy, kolik toho nakupujeme v práci jako povinnou položku dennodenní „já chci žít“ rutiny. Díky tomu se země kávou stává nejen centrem dobrého pití, ale i příležitostí pro všechny obklopující se slovy jako latte art, espresso a cappuccino. Každý se tak snaží přidat si do bio profilu nějaké cool kávové motto, třeba „Káva je má múza“, a pak se diví, proč dostávají jen memy o kočkách.
Od kávových rituálů ke kávovým kouzelům
Pokud si myslíte, že si na kávě musíte dávat pozor, nemusíte! Všechny ty trendy s alternativními přípravami, jako je cold brew nebo siphon, jsou velká legrace, ale nebuďme přehnaně sofistikovaní, když jde o skvělou chuť. Ve skutečnosti stačí vzít kvalitní zrnkovou kávu a experimentovat s mletím a poměrem vody. Tak se dej na dobrodružství s nápojem, co přináší inspiraci a zábavu. Kdo by to byl řekl, že se při přípravě šálku kávy, můžete cítit jako alchymista objevující pravidla vesmíru.
Další skvělou novinkou je, že káva se čím dál častěji dostává na místa, odkud byste ji asi nečekali. Třeba na festivaly s jídlem a pitím, kde si namísto obvyklého piva nebo vína můžete udělat café koncepci, kde se kombinuje káva s nachos nebo tacos. Wtf? Že by zrovna namísto alkoholu jídlo se kávou propojilo na stejné platformě? Proč ne! Stačí se uvolnit a vychutnat si šálek kávoviny, co vás restartuje do další párty.
A pamatujte si, že nejde o to, zda máte doma espresso stroj, který by vyšel na cca cenu poloviny vašeho starého kabrioletu. Mnohem důležitější je, jak si kávu vychutnáváte, s kým ji sdílíte a jak si u ní užíváte život. Každý šálek může být příběh, pokud si ho dovolíte. A když se zahřejete na kávovém útesu, stačí vzít hrnek do ruky a říct si, že dnešní den začíná právě tady a teď.