Zdravá a vyvážená strava je pro nás důležitější víc, než jsme si dosud mysleli. Nedávný výzkum totiž upozornil na nové a docela překvapivé souvislosti. Naše tělo je vlastně jakousi planetou, ve které žijí mikroorganismy, jejichž vliv na zdraví a psychiku jedince je neskutečné veliký. Už jste slyšeli o mikrobiomu střev? O světě, který nejen ovlivňuje vaše trávení, ale ovlivňuje i to, jak se budete chovat, reagovat, jakou budete mít náladu a imunitu? Zdravím stravováním mu jen můžete pomoci. A tím sami sobě.
Vyvážená strava pomáhá mikrobiomu. Ten zase lepšímu zdraví
Mikrobiom je pro vědce ještě stále záhadný mikrosvět, který tvoří různé mikroorganismy, viry a bakterie. Je částečně vrozený, ale nebojte. Jeho složení jde i ovlivnit. Jak? Způsobem života, pohybem a především tím, co jíme. Tělo se pak odvděčí nejen dobrým zažíváním, ale i zlepšenou psychikou, a hlavně lepší imunitní odpovědí.
O vhodné osídlení mikrobiomu se vyplatí starat. Při správném složení vašeho jídelníčku investujete do sebe a svého zdraví.
Chcete změnu? Nejdříve se podívejte na to, co vlastně běžně konzumujete.
Přijde vám, že vaše stravovací návyky nejsou nijak dobré? A už po několikáté se přesvědčujete o tom, že byste měli jíst zdravěji, ale pořád vám to nejde? Začněte zvolna. Nejlepší začátek je takový, že si uvědomíte, co a jak vlastně jíte. Třeba to nakonec nebude tak zlé, jak se domníváte. A jak na to?
- Jakmile začnete něco konzumovat, ihned si to napište. Protože pokud to budete psát až někdy večer, popřípadě až druhý den, některé věci si už později pamatovat nebudete. A pak veškeré vaše snažení ztrácí smysl.
- Zkuste to praktikovat alespoň po dobu sedmi až deseti dnů.
Vypadá to jako nebetyčná nuda? Ovšem bez toho obrázek vašich stravovacích návyků nezískáte. Pak si budete moci zvolit správnou strategii. Chcete-li být úspěšní, je lepší začít měnit kroky postupně. Toto vám dá náhled, čeho se nejlépe a nejméně bezbolestně zbavit.
Hlavní složky, které by mělo každé jídlo mít
Ať jsou trendy jakékoliv, každé jídlo by mělo obsahovat dostatek bílkovin, tuků a sacharidů. Místo extrémních diet se vždy snažte jít zlatou střední cestou. Bude to lepší pro vás i vaše tělo.
Nejlepším zdrojem bílkovin je libové maso, plnotučné mléko, ryby a luštěniny. Na ty ve své stravě určitě nezapomeňte. Existuje z nich mnoho chutných receptů – nemusí vždy jít jen o hrachovou kaši a čočku na kyselo, které znáte ze školních jídelen.
Sacharidy. Strašák současné doby. Ze svého jídelníčku je rozhodně úplně nenechte zcela vypadnout. Stojí totiž za mnoha procesy v lidském těle a také za přísunem energie. Takže pokud chcete své náročné dny zvládnout plni elánu, na sacharidy nezapomínejte. Na začátku se hlavně snažte omezit rafinovaný cukr a průmyslově vyráběná jídla.
Zelenina a ovoce
- Měly by tvořit alespoň jednu třetinu příjmu potravy denně. To znamená, že by se denně mělo zkonzumovat alespoň čtvrt kila zeleniny a jedna až dvě porce ovoce.
- Zelenina nemusí být jen syrová. Dušená, vařená, ale i kysaná nebo grilovaná je také dobrá.
- Dbejte na pestrost. Brambory nejsou jedinou zeleninovou přílohou. Pro zachování různorodosti stravy zkuste každý den konzumovat zeleninu jiné barvy. Tím zabezpečíte rozmanitou škálu vitamínů a minerálů.
Vypadá to obtížně? Nevzdávejte to.
Nemáte čas ani chuť zkoušet nové recepty, když ty zaběhnuté jsou nevyhovující? Nebo vás starání se o jídlo vlastně spíše otravuje?
Co třeba všechno nechat na profesionálech? Připraví vám hotové, kvalitní a zdravé produkty, které si můžete vyzvednout nebo budou dokonce doručeny k vám.A bude to bez starostí. Nezní to skvěle?
A ještě jedna věc. V nabídce jsou často nejen obědy, ale i večeře a snídaně. S tímto druhem moderního zdravého stravování se lehce dopracujete k pravidelnosti. A to je jeden z pilířů správného životního stylu.
Zkuste to!