Dneska si povíme o umění vařit v rychlosti světla a nezbláznit se u toho. V dnešní uspěchané době, kdy se na každém rohu procházejí yuppies potažení nejnovějšími trendy, je vaření za pět minut častěji než pravidelný tréning u místního fitka. Udržitelný životní styl je sice fajn, ale co když chcete zároveň žít naplno, ochutnávat kvalitní jídla, a přitom nemusíte strávit celé odpoledne v kuchyni? Odpověď tkví ve vašem chuťovém dobrodružství, které si dneska trošku osladíme.

Jídlo v plechovce a další zlozvyky

Odvalení plechovky s tuňákem a do ní prostě hodíte majonézu, čínské nudle a voilà, máme večeři. C’mon, kdo by to neznal? Ale teď si představte, kdybychom tuto malou kulinářskou potvoru povýšili na umění! Místo zbytků z oběda zkuste zahodit všechny ty instantní báchorky a podívejte se kolem sebe. Čerstvé suroviny bez chemie dokáží vyměnit i tu nejnevzhlednější krabičku. Podle statistik, až 70 % lidí, co se snaží vařit rychle, ve skutečnosti přešlápne na to riziko jíst nudné a nechutné jídlo. Neb èj se nebojte, experimentujte, ochutnávejte a vymýšlejte vlastní recepty. Kuchyně je vaší laboratoří plnou gurmánských dronů.

Inspirován světovými trendy

Mnozí z nás se bojí, že sice mají nápad, ale nevědí, jak ho přetavit v jídlo. Ulevte své kreativní stránce a nechte se inspirovat různými kuchyněmi, jaké jsou momentálně trendy. Italský stůl nebo asijské pokrmy? Klidně obojí! Fantazii se meze nekladou. Například v posledních letech se do popředí dostává fenomén „fusion“ gastronomie, kdy se spojují prvky různých kultur, aby vznikla překvapení v podobě nových chutí. Zkuste tedy dát do hromady špagety aglio e olio s trochou thajské bazalky nebo naopak jemné sushi wrapy s naším oblíbeným chlebem. Výsledek vás překvapí a to v té nejlepší možné míře.

Být v kuchyni kreativní neznamená prohledávat spleť Pinterestu, který vás nakonec akorát znervózní. Spíše zkuste volit kombinace na základě svého pocitu, co by tak mohlo chutnat dobře. Třeba takový pečený květák s limetkovou omáčkou, který se maže na bílý jogurt s bylinkami. Hotový hřebík do rakve pro stereotypní večeře! A co víc, každý recept se dá posunout dál – přidejte oříšky, rozinky, nebo si to prostě přizpůsobte dle toho, co máte po ruce.

V dnešní době, kdy na sociálních sítích víc přežívají posty o gut-friendly jídle než o dietních trendech, je důležité mít na paměti, že vaření je jen jedna část ekosystému. Důležitá je celková atmosféra, vaše parta, kterou si přizvete, a narůstající smíšení chutí. Když se o jídlo dělíte, vzrůstá i jeho hodnota. Užívejte si tedy chvíle, vychutnávejte si je a nechte ostatní, aby obdivovali vaše mistrovské dílo nade všechna očekávání. Však víte – i ta nejjednodušší jídla mohou být výjimečná, když jsou připravena s láskou.

Tvorba webových stránek: Webklient