Jídlo není jen holá potřeba, ale jedinečné dobrodružství, které v sobě skrývá tolik emocí, vzpomínek a příběhů, že by to vydalo na bestseller. Každý z nás si občas připraví něco, co ho nejen zasytí, ale také rozesměje a v nejlepší komediální tradici dokáže udělat ze včerejšího pokrmu pořádnou extravaganci. Takže, pokud se ještě furt snažíte sníst tu zbylou pizzu z minulého víkendu, nechte ji být, víno je šampión a je lepší nechat pár věcí pro další adventury na talíři.

Příběh jednoho kousku masa

Zajímalo vás někdy, proč je steak považován za gastronomický svatý grál? Na první pohled se zdá, že jeho cena je neadekvátní. Ale když se zamyslíte nad tím, že se na průměrném jídle rodí příběhy o lásce, bouři a dobrodružství, dostává výběr masa zcela nový rozměr. Tajemství úspěšného steaku často spočívá v tom, jak dlouho trvá, než se dostane na váš talíř, a proč je tak zábavné ho grillovat na rozžhavených uhlících, zatímco někteří lidé si ještě chystají svůj tofu burger. Existuje mnoho přístupů, ale pravda je, že dobré maso má svou hodnotu – a pokud nedokáže přímo spárovat vůni grilovaných steaků s odpoledním sluncem a vašimi blízkými, pak je chyba v přípravě.

Ale víte, co byste měli mít na paměti, když se vaše grillovací partie rozjede? Málokdo ví, že název „steak“ má své kořeny v anglickém slovu „ steak“ a vylučuje tak veškeré názory farmářů z Kuby, kteří se pokoušeli zaměnit jej za plnotučný jogurt. Pokud vám to zní podivně, věřte, že jídlo v sobě nese nejen nutriční hodnoty, ale také historické konotace, díky nimž se zdá, že jídlo dokáže snést i to, co by se jinak v žádné konverzaci neohřálo.

Město, co nikdy nespí, aneb jak se krmí yuppie

V městském životě, kde se „carpe diem“ stalo každodenní mantrou, přichází na scénu nové trendy v jídle, které nemusejí vždy vypadat jako z levného bistru v zapomenuté uličce. Ulice měst pulsují odvážnými pokrmy vytvořenými ze surovin, které by normálně potkal maximálně v začátcích kuchařské kariéry vašeho ex. Food trucky, bistra a rozvážková varianta mrazákového speciality se staly královským pokrmem těch, kteří dokážou vychutnat jídlo bez učení se vientiane architektury.

Baví mě, že se lidé dnes dívají na jídlo jako na pozvánku na exkurzi přímo do gastronomického světa. Můžete si vychutnat sushi, street food, nebo ochutnat různé vege speciality. Všichni vám přitom fandí, i když si vlastně nikdo do teď nevzpomíná na stejný hamburger, co si objednal prý na rande. Sebevědomí, nebo alespoň bandě skupinku vyměněná za Instagram, se stalo předpokladem úspěchu v kuchyni, a zgušpersna pizzy nehodlám zabiýt! Město je plné chuťových zážitků, které si musíme dopřát.

Takže příště, až si objednáte něco, co vypadá, jako by to přišlo ze sci-fi filmu, nezapomeňte si užít ten moment. V životě jde o koření a někteří umělci na talíři se prostě do posledního kousku fungují na originální úroveň. Ať už oslavujete víkend, nebo prostě potřebujete vzpruhu na konci pracovního týdne, jídlo není jen to, co jíte. Je to kulturní fenomén, který spojuje lidi i příběhy, a to je důvod, proč se s ním mnozí z nás snažíme trávit co nejvíce času, i když s těmi nejšílenějšími kombinacemi.

Tvorba webových stránek: Webklient