Jídlo už dávno není jen výživou pro naše těla, stalo se uměleckým dílem, módním doplňkem a koneckonců i způsobem, jak demonstrovat svůj postoj k životu. V městském shonu mezi yuppies a generací boomer si stále více lidí uvědomuje, že gastronomické zážitky nejsou jen náhodné kusy potravy, ale příležitosti k vystavení vlastního stylu. Nikdo už nejí na blind, jídlo má svůj jasný poslaní a nějakým způsobem i duši. Ale co se vlastně skrývá za tímto tématem, které se zdá být v dnešním světě stále srdcem nejrůznějších konverzací?
Jídlo jako umělecké dílo: loviči trendů
Dnešní restaurace se neutápí ve standardních nabídkách, ale spíše se snaží okouzlit návštěvníky tím, co by mnozí označili za kulinářské umění. Nespočet jídel, která objevují trendy na Instagramu, se zdá být pečlivě vyrobeným produktem, který má za cíl vyvolat obdiv a doladit váš feed. Od kávových variant se zlatým práškem po pokrmy podávané na paletách místo na talířích, jídlo je v poslední době víc o vizuální stránce než o samotné chuti. Je to jako vnitřní soutěž o to, kdo dokáže vylepšit to, co už někdo jiný vytvořil. A ano, není to jen otázka chuti, ale i otázka statusu.
Překvapení může přijít v momentě, kdy zjistíme, že mnohá z těchto extravagantních jídel postrádají to, co je skutečně důležité – nejen dobrý vkus, ale také hodnotu. Například jste věděli, že hvězdní šéfkuchaři často platí mnohonásobně víc za suroviny než za pracovní sílu, která je připravuje? Mnohé z těchto exploze chutí a barev se mohou rozplynout jako kouř, když si uvědomíme, že skutečnou magií je najít rovnováhu mezi vzhledem a chutí.
Gastronomické celebrity a influencerství
Vstoupíme do světa gastronomických celebrit, které hýbou našimi životy víc než oživení trendu. Sledování šéfkuchařů na sociálních médiích téměř rivalizuje s osočováním fotbalistů – alespoň pokud mluvíme o nadšení mladých lidí. František, který vytvořil slaný karamel plněný čokoládou a obnovil hodnoty francouzské kuchyně, se snadno stane bezesporu legendou. I pokud si jeho jídla nedáte, budete mít alespoň na paměti, co je považováno za „cool“.
Díky neustálému tlaku vyburcovanému mediálním světem se vybrané speciality postupně stávají téměř modlitbami. Je tak snadné se nechat strhnout tímto neustálým babrláním. Everglow latte? Tak to docela stačí, abyste se odsoudili k věčnému hledání ideálního šálku, který nikde nenajdete, zatímco dosažení dokonalosti zůstane ležet někde na dně vášně pro jídlo.
Respekt k tradici versus moderní přístup
Ačkoli trendy neustále skáčou z jedné strany na druhou, důležitý je také respekt k tradicím. Staroškolní hospody, kde se nachází poklady v podobě tradičního jídla, zaplavují moderní města a nenechávají zapomenout na kořeny. Dosažení dokonalého pokrmu se nemění jen stylem podávání, ale i tradicí, která se vyvíjela po generace. Tak proč se neléčit na kousku točeného piva s něčím jednoduchým jako smažený sýr, když může být spojení s historií lepší než jakýkoliv kulinářský výstřelek?
Pokud se tedy podíváme na celý fenomén jídla dnes, je jasné, že se v něm prolíná jak tradiční vkus, tak moderní tendence. Je to variabilní svět, kde smetana a káva se mísí, aby stvořily něco, co vlastně ani nemáme pořádně definované. V této gastronomické džungli bychom měli mít na paměti, že koneckonců jde o spojení – s přáteli, rodinou, či jen samými sebou. V jídle totiž spočívá něco víc než jen prostá výživa. Je to životní styl, který si zaslouží obdiv, kritiku, ale hlavně uznání, že jídlo může být mnohem víc než jen prázdný talíř na stole.