V dnešní hektické době, kdy se všechno točí kolem rychlého uspokojení, se domácí bar stává snovou realitou většiny z nás. Stvořit si vlastní koutek pro smíšené nápoje, kde si budeme užívat nejen večerní pohodu, ale i umění barmanské, není tak náročné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stačí mít odhodlání, pár základních ingrediencí a trochu toho umění. Nezapomeňme však, že to, co halí domácí bar do kouzelného hávu, je i správná atmosféra, která se dá vyladit nejen dobrou hudbou, ale i parádními nádobami.
Vyberte si své oblíbené suroviny a náčiní
Než se pustíte do experimentování s mícháním drinků, vyplatí se absolvovat malou přípravu. V první řadě si na internetu najděte inspiraci, neboť koktejly se už dávno netočí jen kolem mojita a gin-toniku. Mějte však na paměti, že vaší osobní značce barmana prospěje něco originálního. Základem jsou kvalitní destiláty, čerstvé ovoce a bylinky, které dodají drinkům svěžest a osobitost. Pokud použijete jako mixér například domácí limonádu, můžete svojí klientele nabídnout zcela jedinečné zážitky, na jaké budou rádi vzpomínat.
Zajímavostí je, že tradiční barmanské náčiní, jako jsou shaker nebo barová lžíce, vyšlo z populární kultury. Představte si americké filmy a jejich hrdiny, kteří s vášní míchají drinky, jako by šlo o nejlepší choreografii. Až příště usednete k baru, vzpomeňte si, že za každým skvostným drinkem stojí někdo, kdo ten sobotní večer proměnil na malou show.
Pohoštění, které ohromí
S osobním barem je stejně důležité nabídnout návštěvníkům vychytané pohoštění. Finger food už dávno není nuda. Nechte letos své chuťové pohárky zazářit a experimentujte s netradičními kombinacemi. S jídlem můžete být stejně kreativní jako v míchání drinků. Proč nezkusit prstové popcornové kuličky se špetkou parmezánu a okurkovou dipovou omáčkou? Věřte mi, že vaše party získá další rozměr a přilákat tak yuppies a carpe diem fanoušky bude hračka.
Určitě si nenechte ujít šanci svým hostům nabídnout degustaci domácího nápoje, jako je třeba limonáda se zázvorem či osvěžující ovocný punč. Lidé milují akce, které podpoří jejich zvědavost. Pokud část ingrediencí vypěstujete na vlastní zahrádce, efekt je dvojnásobný. Dokonce i městské džungli můžete dát trochu přírodní chuti, je to jako procházka v botanické zahradě bez nutnosti se trmácet do přírody.
Pravá atmosféra se nedá koupit
Mimo kulinářské zážitky byste měli myslet také na rozproudění atmosféry. Vyberte si oblíbené playlisty, pověste zdi retro plakáty a vymyslete pár vtipných barmanských hlášek, kterými oslníte své hosty. Nezapomeňte na to, že správné osvětlení dokáže udělat hotový zázrak. Vytvořte příjemný, intimní prostor, kde se vaši kamarádi budou cítit jako na jedné z těch neformálních, ale úžasně atmosférických večerních akcí.
Svou kreativitu popusťte na maximum a neberte to tak vážně. Pokud koktejl nebude dokonalý, smějte se tomu a vezměte to s humorem. I trapnosti jsou součástí skvělých vzpomínek. Domácí bar by měl být prostorem pro příjemné chvíle, smích a nezapomenutelné zážitky. Kdo ví, možná se právě teď formuje budoucí mistr koktejlů, jehož jméno bude slýcháno po celém městě.
Až se příště rozhodnete uspořádat další skvělou akci, vzpomeňte si na svůj domácí bar a odhodlání stát se barmanem. Připravte se na kamarádské atmosféry plné drinků, jídla a spekulací o tom, kdo bude mít příležitost být prvním ochutnávačem příštího mistrovského díla. A pamatujte – život je moc krátký na to, abyste seděli na gauči a čekali na ochutnání koktejlů od jiných. Cestujte, mixujte a užívejte si každý doušek.