Někteří se snaží být sofistikovaní, jiní se prostě chtějí bavit. S nástupem moderního stylu života se pití stalo více než jen způsobem, jak se osvěžit. V městských barech, na rooftop střechách a v podzemních klubech se formuje nová kultura, která směšuje tradice s neomezenou chutí po dobrodružství. Pro yuppies, boomery a carpe diem nadšence je pití stalo uměním a každý večer je novou příležitostí, jak ukázat, co umí.
Pod vlivem vína a hořké čokolády
Kdo by si pomyslel, že víno a hořká čokoláda mohou způsobit revoluci ve světě pití? Vědecké studie ukazují, že spojení těchto dvou delikates má překvapivý účinek na lidský mozek. Když si dáte k večeru sklenku červeného a vedle něj kostičku kvalitní čokolády, spouštíte v sobě malé tsunami endorfinů, které umocní vaše pocity štěstí. Za padesát let se z toho možná stane rutina, ale teď? No, tohle je hardcore cocktail, který rozvyvádí všechny vaše běžně citové senzory. Takže další rande? Každopádně pozvěte na víno, ale nebojte se vzít i čokoládu.
A co takhle něco silnějšího? Různé druhy whisky, absinth nebo vintage gin už nejsou jen záležitostí těch, kdo nosí kravaty a kouří doutníky. Dneska si klidně popovídáte o fine spirits s někým, kdo právě vystoupil ze skateboardu. Pít se prostě stalo cool a situaci mění spousta jako střízlivých, tak opilých jedinců, kteří se snaží vymyslet, co by se na Instagram dalo nafotit.
Nová generace bartenderů
Ať už sedíte v trendy barech, nebo jste na house party, bartenderi mají moc událostí zajímavějšími než kdy dřív. Tito mistři míchání se už dávno nevěnují jen standardním drinkům, ale vytvářejí kousky umění, které připomínají chemické experimenty. Moderní technologie jim dovoluje hrát si s texturami, chutěmi a dokonce i s teplotami. Trendy jako “infuzované” nápoje nebo drinky s pryskyřicemi, které lehce připomínají lékárenské pokusy, vám zaručeně otevřou ústa v údivu. Nejednoho yuppieho dostanou snad i do skutečně opileckého stavu, ovšem s osekaným jazykem!
Pokud jste někdy během večera přemýšleli, jak tohle všechno funguje, nejste sami. Což nám připomíná, že alkoholický délka se v moderní době opravdu zkracuje. Zatímco před deseti lety se pilo víc na váhu – čili do bezvědomí – dnes si lidi rádi vychutnávají kvalitu. Kurva, dnes je to o podávaní drinku s příběhem, což je něco, co rozhodně nechcete postrádat.
Je to o zážitku, ne prázdné flašce
Pít už není jen o satiře, ve které se snažíte ulovit vzrušení z rychlé konzumace. Lidé touží po zážitcích a pivu ze speciálních sklenic a stylových lahvích se stává znakem prestiže. Když měníme chuť na dobré pivo na “true local experience,” pamatujte, že jakékoliv pití by mělo mít hlubší smysl. Nebo ne? Možná, že to prostě takhle je – honí se tu jakýsi postmoderní idealismus o tom, jak z obyčejného večer vytvořit něco nezapomenutelného. Považujte to za záhadný rituál pro povzbuzení nostalgických vzpomínek, které se budou vyprávět ještě deset let poté.
Takže až se budete příště ocitnout na pivu s kamarády a vy jen tak mžouráte do telefonu, pamatujte, že život je příliš krátký na to, abyste pili špatný alkohol. Raději zkuste ten special blend s broskvovým akcentem nebo super horkou pálenku, která se ale nezapomíná na patře. Odpověď na otázku, co dělat, je jednoduše: žijte naplno, s úsměvem a sklenkou v ruce.