Brunch. Největší vynález od doby, co lidé začali kombinovat vaječiny s proseccem. Představte si slunečný nedělní den, kdy můžete doslova posnídat i povečeřet v jednom. Ať už se nacházíte v chic kavárničce nebo u přítele doma s jeho gastronomickými experimenty, brunch se stal neodmyslitelnou součástí našeho městského životního stylu. Tohle je příležitost, když si můžete povolit trochu hříchu – nebo, co si budeme povídat, pořádnou porci.

Od klasiky k kreativním výstřelkům

Podle posledních průzkumů byl brunch počátkem 90. let přijat jako oficiální standard pro nedělní aktivity v nejlepších kroužcích a dnes je na vrcholu popularity. Místo silného kafe a toastu se dává přednost avokádu na chlebu s klobásou – co jiného by se na druhou stranu dalo očekávat od generace, která si život bez Instagramu nedokáže představit? Mýtem, který je třeba rozbít, však je, že k brunchi patří pouze omeleta a sangria. V dnešní době můžete na stůl přidat klidně i sushi nebo burrito, protože hranice mezi snídaní a obědem dávno zmizela.

Možná se to zdá jako extravagance, ale co kdybyste si dali v neděli něco opravdu výjimečného? Zkuste kombinaci, o které by se váš gastronomický guru mohl i snít. Představte si pomalu pečeného lososa servisovaného s pošírovaným vejcem a slanými bramborami. A pokud se nebojíte experimentů, přidejte k tomu kousky truffle oleje. Trochu toho luxusu na talíři nikdy neuškodí.

Brunch jako společenský fenomén

Ale brunch není jen o jídle. Je to rituál, součást urbanistické kultury, kde se setkávají vyznavači dobrého jídla, kvalitního pití a přátelství. Všichni víme, že sociální sítě milují nádherné fotky a co lépe postihnout atmosféru prosluněných nedělí, než perfektně naaranžované talíře s květinami na pozadí? Zúročením této snahy o dokonalost je pak tradiční “brunch selfie”, kdy svíčkovou studenou bledneme před eyecatcherovým dezertem – jakási oslava neschopnosti se rozhodnout, zda máme jíst, nebo fotit.

A co se týče drinků? S radostí můžeme říct, že alcohol pro brunch je povolen! Nechybí klasika v podobě mimosa, ale co takhle trošku okouzlujícího gin fizzu? Aniž bychom o tom věděli, stát se mixology mistrem je opravdu trendy. Kdo ví, třeba právě vy ze sebe uděláte krále brunch partie. Tyto nápoje, jak je známe, zažívají nečekaný boom – a ani se nedivíme, rozjasněné barvy nám do nálady prostě pasují.

Oslava života na talíři

Čas na jídlo je víc, než jen na nakrmení našeho těla. Je o setkávání, o tom si užít život naplno a s trochou nadsázky. Proč neudělat brunch ne jen o jídle, ale i o zážitcích? Naplánujte si pokec s přáteli, odhoďte starosti, popíjejte bublinky a nechejte se unášet atmosférou. Kdo si dá nějaký ten hřích častěji? Hudba z reproduktorů, jazykové hry o nejlepší stupnice na víno a po nádherně servírovaném dezertu váš den může skončit tím, že si řeknete, jak tohle všechno vlastně funguje.

Takže příště, až vám někdo řekne, že brunch je jen módní trend, vezměte ho na oběd s krabicovými jídly enquanto dodáte: “Brunch je životní styl.” Ať už jste boomer, yuppie nebo carpe diem žijící magor, toto týdnu udělá dobře každému – a to bez ohledu na to, jak moc se táhne nejasným městským slangem. Rozjeďte si své brunch dobrodružství, protože tak se žije se stylem!

Tvorba webových stránek: Webklient