Víno – nápoj bohů, fermentation machine a skvělá omluva pro všechny ty noci, kdy s přáteli opět zabíjíme čas a sami sebe. Jak jsme se dostali od komoušsky nudného vína, které by i infekce zdrhla, k francouzskému cabernetu, který nás místo kocoviny přenese do gastronomického ráje? V poslední době zažívá na našich stolech velký boom i víno z podivných koutů světa, zejména z Afriky. Takže se pojďme společně ponořit do světa, kde se dělá víno s tímto kontinentem, jako kdyby byl jeho vlastní matkou.

Africká vinařská revoluce

Představte si, že místo zatuchlých sklepů v Sudetech a omšelých popíječů na trónu, se vinaři v Jihoafrické republice chopili kormidla a začali plavit lesk, vůni a chuť, kterou si i ti největší snobové nechávají závidět. První hrozny se tam zasadily už v 17. století, ale kdo by v té době pomyslel, že víno z této části světa se dostane na mapu skutečných gurmánů? Dnes si tamní vinaři s nimi pohrávají jako s plyšovými medvídky, a to teprve začíná být sranda. Jejich bílá, červená a růžová vína se totiž stávají tím, čím se už brzy můžeme chlubit i na svých Instagramových profilech.

A víte co? Barva vína s obsahem plného těla není jen záležitostí toho, co se mu honí v dubových sudech, ale také podmínkami pěstování. Vinaři tam dokonce vytvořili metody, při kterých se bílá vína míchají s červeným a vznikne něco, co se hrdě prezentuje jako “ružová” a hodí se k těm famózním večeřím, které nekončí naštěstí v popelnici. A pro ty, kteří to nestihnou popít včas, je tu varianta pro pozdní návštěvníky barů, kdy si naberou delikátní sametovou tekutinu přímo do kelímků a osvěží se venku pod hvězdami.

Efekt slunce na chuť

Tvrdí se, že slunce hraje důležitou roli v množství cukrů v hroznech, což se do tradice Jihoafrického vína promítá jako sluneční svit do naší pohody. Přestože nad tím možná mávnete rukou jako nad denními starostmi, místní vinaři vědí, že čím více slunce, tím více plnosti a komplexity ve chuti. Co takový Pinotage dokáže udělat s tou horkou atmosférou, je prostě magie. Vykouzlíte s ním skvostné kombinace chutí, které vám podrží naději, že i za pozdní noční hodiny se máte na co těšit.

Zatímco se pije, víno v JAR má svůj vliv také na místní kulturu. Víno a hudba jsou tam nerozlučná dvojice, snad právě díky milovníkům “easy going” existencí se víno dostává do popředí kulturních akcí. Festivaly vína, koncerty na vinicích a pikniky v srdci přírody vytvářejí atmosféru, která odvane vaše všední starosti jak vítr ušpiněné myšlenky. Vinné festivaly se dokonce stávají novou barytonní platformou pro nebohaté yuppies, kteří neradi platí v “klasických” klubech.

A teď, když jsme se dostali k tomu, co nás spojuje – konec týdne, bufetáky servírující dobré víno a příjemné večery, jsme vlastně celou tu námahu udělali pro malou explozi a hledání těch pravých chutí. Tak co, kamarádi, vezme si své skleničky, nalijte do sebe něco od jihoafrických hrdinů a prožijte ten “carpe diem”, dokud je solární náboj na naší straně!

Tvorba webových stránek: Webklient