Kdy naposledy jste si dali šlofíka za polední pauzy, vychutnali si horkou kávu s nádechem melancholie a znělku ve vaší hlavě hráli jako orchestr? Mluvíme o umění zastavit se v uspěchaném světě a zažít moment naplno. V dnešní době, kdy se zdá, že čas se neúprosně derou vpřed a my na něm jenom visíme jako smrtelníci na vlnách moře, je důležitější než kdy jindy najít si své místo pod sluncem. Ale jak na to?
Cestování bez plánování – také je třeba umět improvizovat
Jeden z nejvíce osvěžujících způsobů, jak prožít okamžik s maximální intenzitou, je vyrazit na cestu neplánovaně. Kolikrát jste už slyšeli legendy o lidech, kteří si prostě sbalili kufry a odjeli do krásných končin bez jediného itineráře? Možná vám to přijde jako šílenství, ale povím vám něco – tahle spontánnost vás nutí se otevřít novým zkušenostem. Jediný zastávkový bod je tavernička s místním pivem. Tam to všechno začíná. Nosíte v sobě dobrodružného ducha, tak ho pusťte ven a sledujte, co se stane. A nebojte se, že do sebe hrnete kousek kybernetického podpisu v podobě selfie s hlemýžděm. Žijeme jen jednou, ne?
Překvapivě, podle některých psychologických studií, lidé, kteří se více soustředí na prožitky než na materiální věci, vykazují vyšší úroveň spokojenosti v životě. Všichni známe typy, co se rozplývají nad novou technikou nebo autem. Jenže, kolik jistot máte, když si koupíte nový smartphone? Ano, chvíli se budete cítit jako král skrze ten zázrak techniky, ale co s tím zase budete dělat za tři měsíce, kdy ztratí lesk? Proč neinvestovat do vzpomínek, které zůstanou s vámi po celý život, když si můžete odnést z každého nového zážitku kousek radosti a příběh na vyprávění?
Gastronomie s špetkou odvahy
Dalším způsobem, jak si užít života, je oslovit zajímavá jídla a nezapomenutelnou gastronomii. Od tradičních českých pokrmů po asijské dobroty, každé jídlo má svůj příběh. Uvědomte si, že jídlo není jen palivo pro váš motor, ale něco, co stimuluje vaše smysly. Proč si tedy nedopřát veganské sushi, když se budete moci vychutnat tu dosaženou dokonalost chutí s přáteli na terase v letním slunci? Uvidíte, jak se chuťový svět zahrádkářů začne třást nadšením. A pokud chcete vyzkoušet něco opravdu šíleného, proč se neodvážit k hmyzu jakožto alternativnímu zdroji bílkovin? Možná nám na tuto gastronomickou vlnu přejdou i naše babičky, které by však nad vaší volbou hmyzu spíše povzdechly.
Zavřete oči a představte si ten moment, kdy ochutnáváte něco, co jste nikdy neměli v ústech. Tím to nekončí, protože po odvážné večeři můžete zažít odvážný koktejl v nedalekém baru, kde se o vaše chuťové pohárky postará mixolog s duší umělce. „Dal bych si něco jako vulkanickou explozi,“ zakřičíte, a barman koukne, jako byste ještě včera mluvil s párem kobylek. Ale tak to má být, nebo ne? Zábava, smích a trocha nezodpovědnosti.
Spontánnost, dobrodružství a zážitky – to jsou tři přísady, které dělají život životem. Tak přestaňte rybařit v bazénu rutiny, protože život je příliš krátký, abyste sledovali jen manželku sousedů na Instagramu, až dojde do 5 minut do obchodu. Vyrazte ven, ochutnávejte a ztrácejte se v okamžicích, které otáčí šedou všedností v bujné barvy. Protože, ať už jste yuppies, boomers, nebo prostě carpe diem typ, nezapomeňte: žít naplno dnes, je to nejlepší, co jsme si kdy mohli přát.