Ve světě, kde je každá druhá osoba odborníkem na vinohradnictví a každý barman se přes noc stává mixologem, je lehké ztratit se v té mozaice špičkového jídla a vybraných nápojů. Není třeba zakládat vlastní restauraci, abyste mohli být cool a udávat trendy. Našich pár tipů, jak se stát mistrem v kombinaci vína a jídla, přinese do vašeho života přesně tolik šmrncu, kolik potřebujete – samozřejmě bez drastických diet a přehlídek trapných pokusů o chování.

Víno, to není jen hroznový mošt

Zajímavý fakt: Víte, že víno, které pijete, může odhalit více o vaší osobnosti než celá vaše Tinderová biografie? Sice to nezaručuje, že z vás udělá mega úspěšného „životního coacha“, ale určitě to budí dojem. Malí producenti vína se zaměřují na biodynamiku a nemyslete si, že to je jen blábol pro hipstery. Tady se jedná o spojení přírody, kultury a vášně, které dodává vínu příběh. Takže příště, když budete prskat nějakou tu ročníkovou merlot, nezapomeňte, že za každou sklenicí stojí práce a nadšení, které by spokojily i majitele francouzské vinice.

Není třeba se bát experimentování. Představte si mísení vína s jídlem jako takovou velkou party, kde se nikdo nehádá. Červené víno nahodíte ke steakům a grilované zelenině, zatímco bílé si klidně dopřejete k rybě. A co takhle rosé na víkendovém brunchi? Kdo by se tím zabýval, že? Ve vašem životě by měl být prostor pro obě varianty – klasiku i novinky. Kdo říkal, že jídlo a víno musí mít striktní pravidla? Takže když vám někdo říká, že k barbecue patří jen pivo, klidně mu dostatečně křiklavě vysvětlete, že i víno má v tomhle logicích své místo.

Párování jako nenápadný flirťák

Párování jídla a vína by mělo být jako flirt, nikoliv monolog. Různorodé chutě jídla by se měly k sobě hladce připlouvat, jako turisté po březích Itálie. Co takhle si na pizzu objednat lehké bílé víno? Ta kombinace vás nadchne, protože kdo by nechtěl být na vrcholu světa s talířem s dobrým jídlem, sklenkou vína a poprvé bez tlaku „co si o vás kdo myslí“? Otevřete láhev s víc než jen soutěžními cenami; mějte na paměti, že kombinací chutí tvoříte příběhy, které se ještě dlouho budou vyprávět u stolu – možná s podivným úšklebkem, ale to je vždy šarmantní!

Samozřejmě nezapomeňte na to, že doba elegance je pryč. Na co se schovávat za nesrozumitelnými wanky a obhajovat svoje víno jako elixír mládí? Zkuste se jednoduše bavit. Často se říká, že víno zjemňuje jedince; tedy proč se neponořit do nostalgických vzpomínek na večery plné smíchu a uvolněných bublin? Vaše výběry nám zaručují, že budete zajímavostí na každém večírku a na každém talíři.

Dynamika mezi vínem a jídlem je něco, co umí nepočítaně bavit a poskytnout útěchu. Užívejte si každou sklenici, každé sousto jako by to bylo vaše poslední, a uvědomte si, že v tomto kole životního umění nejde o dosažení dokonalosti, ale o radost a vzpomínky – což je koneckonců to pravé umění života. Vydáváte se na průzkum chuťových variací, které v dvojici se jídlem vytvářejí bohatý palác, na který budete pyšní. Teď, když vedle sebe stavíte víno a jídlo, už víte, kterým směrem se ubírat, protože taková podívaná si zaslouží odměnu!

Tvorba webových stránek: Webklient