V současné době, kdy je rychlost dominantním prvkem našich životů, se jídlo stává občas nejméně důležitým článkem tělesné existence. Ale co kdybychom se na chvíli zastavili a zamysleli, jak si vlastně ke svému jídlu budujeme vztah? Tohle je o jídle, které nejen uspokojí náš hlad, ale také obohatí naši duši. Řekneme si, jak si dopřát jídlo jako božský nápoj, místo abychom se jen pruflovali v cafeterii se spálenou kávou.
Jak najít zlatou střední cestu mezi hladem a přejídáním
Ačkoliv by se mohlo zdát, že klasické fast foody přicházejí rychleji než jakýkoliv Netflixový binge, v dnešní době si čím dál více uvědomujeme, že existuje zcela jiný rozměr kulinářského umění. Kdo by si pomyslel, že například avokádo, které jste ještě donedávna považovali za pouhou módní záležitost, má v sobě tolik zdraví a chuti? Obsahuje povzbudivé tuky a dokonce dodává pleti mladistvost. Takže jestli se ptáte, co s ním dělat, neváhejte a přidejte ho do smoothies, na chleba nebo klidně i jako hlavní hvězdu vašeho brunchu. Nezapomeňte ho ukazovat na Instagramu s hashtagy jako #avocadoobsession. To by se dalo považovat za paralelu dnešní kultury, ne?
Jakýkoli labužník by se měl naučit rozpoznat, že jídlo nelze apropriatizovat bez jejího řádného ocenění. Opečovávejte své pokrmy jako byste byli na svatbě – s respektem, ale zároveň s trochou humorného nadšení. Proč by se vlastně jídlo mělo brát vážně? Vždyť i když si dáte burger z volně chovaných zvířat, můžete se cítit jako hipsterský náfuka, co se snaží být trendy, zatímco s plnou pusou slintáte nad chutěmi karamelizované cibulky.
Kulinářské experimenty jako forma uměleckého vyjádření
Není třeba se bát experimentovat v kuchyni. Naopak, je to váš prostor pro kreativitu. Co třeba zkusit povýšit tradiční české knedlíky na nový level tím, že je naplníte něčím, co byste normálně nezkusili? Třeba ekskluzivní trufflovou omáčkou? Kdo by to byl řekl, že zlaté české klasiky se dají rozšířit nejen o bramborovou, ale i o Ultimátní dojem? Kromě toho, zkusit něco nového vám vždy dodá pocit vítězství. A to je důležitější, než nám v reálu mnozí z nás chtějí přiznat.
Možná se budete divit, ale jídlo je také skvělou příležitostí, jak sbližovat se s lidmi. Velká porce jídla stačí k tomu, abyste se s někým seznámili – vaše duše na talíři přitahuje podobně naladěné osoby. Představte si, jak se u hromady pořádně zajímavého jídla začnete bavit. Smích a bouchání talířů, toť klíč k srdci každého gentlemana i divačky. A sakra, odkud máš ten recept? Je to prostě magie jídla!
Užívat si jídla a života je umění, které by snad měl ovládat každý z nás. V dobách, kdy se všechno zdá tak neosobní, nezapomínejte na ten uspokojivý pocit, když se vám podaří připravit něco, co je víc než jen další “něco na zub”. Nechte se unášet nejen chutí, ale i atmosférou, až do poslední sousta. A nezapomeňte, že potěšení z jídla by mělo být synonymem pro to, co děláme – prožíváme to naplno, s potleskem a lehkým závodem v pojídání!