Jídlo je víc než jen palivo pro tělo – je to zážitek, oslava smyslů a příležitost si užít život na maximum. V dnešní uspěchané době plné pokrmů, které se dají vychutnat na jeden šup, se ale zdá, že málokdo se zastaví a vychutná si každý sousto. Tohle si zaslouží změnit – otevřete víc než jen lednici a vstupte do říše chutí, kde se snoubí rafinovanost s rozumností. Město je plné gastronomických pokladů, které čekají na odhalení, a aniž byste se museli rozplývat nad každý fádním burgerem z fast foodu, můžete zjistit, že kvalitní jídlo nemusí znamenat bankrot.
Pohledy na gastronomie 2.0
Není žádným tajemstvím, že ve světě gastronomie se dnes mluví o zdraví, eko změní, a jaké sorty superpotravin či trendy zeleniny rozvracejí tradiční pokrmy. Ale zapomeňte na kale a quinou, protože se to teď hemží vlnou zázračné luštěniny – mungo fazole. Mohou zavřeně stát v roce 2020, ale věděli jste, že tyhle malinké zelené příšerky mají více proteinů než kuřecí prsa? Takže si můžete nabrat talíř a s radostí uctívat své veganské dobrodružství, aniž byste se cítili jako chodící salát.
Tento trend mění gastronomické mapy, ale daleko od nehostinného světa dietních potravin pochopíte, že i v přístupu ke gastronomii může být legrace. Zvlášť v místech, kde vám na stole přistane burčák s artisanal cheeseboardem a vedle něj vystavují zastydlé jablka ze svých zahrad. Budete mít pocit, že jíte v zahradě bobra, ale to se nebojte, jíte něco, co předtím než přišlo na vaše prkénko probudilo emoce. Což je zákaznický vládcovský pocit!
Jídlo a umění nejen na talíři
Gastronomie je umění a umíte-li si jídlo užít, jste nejen gurmánem, ale také objevitelem. Proč se nevrhnout do místního bistro, kde vam místo menu nabídnou rozpravu o pivních stylech, a vy se najednou ocitáte mezi experimenty s kombucha a pivem? Jejich tajné varianty přitom zní jako název hipsterského bandu. Ale nebojte se snažte se tvořit! Šéfkuchaři dneska berou jídlo jako malbu: tvoří z výjimečných surovin stejně jako Picasso barvy na plátno.
Tentokrát ale spustíme vlnu za hranice konvenčnosti s novinkou na českém talíři – pečenou cizrnou! Zní to jako úchva a surfování na foodpornositě, ale tohle jídlo má v sobě něco speciálního. Nyní je to multitalent, což si okamžitě zamilujete, od salátů po kaše a ano… i dezert. To vše podporované medem a oříšky. Stačí se podívat do atmosféry, kterou vyzdobíte surovinami plnými chuti a příběhů.
O jídle se povídá hodně, ale alespoň jednou za čas si ho skutečně vychutnejte. Klíč k radosti z pokrmů spočívá v otevřeném přístupu a snaze vydat se na objevitelství. Tak vyražte na nákup, odhoďte pokrytecké názory o drahém jídle, pozvěte přátele na ochutnávku a připravte si kulinářské šílenství, které se ve vašem městě piknikově eternizuje. Pochopte, že jídlo je zvaní na párty, kde vy a vaše chuťové buňky jste hostiteli. Čas si užívat!