V dnešní době, kdy sledujeme každé sousto, které si strčíme do chřtánu, se zdá, že jídlo je nejen o chuti, ale také o image. Ať už jsi fanoušek street foodu, nebo preferuješ haute cuisine, mnozí z nás se snaží najít tu dokonale úžasnou rovnováhu mezi lahodností a Instagramovými fotkami. Kdo by si pomyslel, že klasický burger může vyvolávat celou řadu emocí, od touhy po nostalgii přes touhu po gastronomickém vyžití až po potřebu zazářit na sociálních sítích?

Je známo, že burger, ten zjevený pokrm, má kořeny sahající až do České republiky. Představ si to, brácho. Před více než stoletím si ve Vídni lidé začali mletým masem plnit buřty a přidávat do nich chutné ingredience. Tento kulinářský zázrak byl pak exportován napříč oceánem a přetvořen do podoby, kterou dnes známe jako hamburger. Je to příběh o tom, jak si jednoduchost našla vykoupení u těch, co se touží po dobrém jídle a vzrušení.

Na vlně trendů: Burger, který tě pošle na Mars

V poslední době se na trhu objevila spousta nových variant burgerů, které lákají nejen napapkat, ale i oslnit. Máme tu tedy veganské burgery z čočky, které ti chutnají jako vepřo knedlo zelo, ale bez nutnosti protékat celou lahví Kofoly. A samozřejmě nezapomínej na bary, kde ti burger udělají tak krásně umělecky, že ho budeš muset oslavit selfies. I když, chopit se burgeru s vidlí, to je teda jinačí cool, co říkáte pánové?

Překvapí tě, že podle průzkumů už kolem dvaceti procent mladých lidí raději navštíví veganskou restauraci, než aby se spokojili se sausmany z fastfoodu? Tohle je větší revoluce než kdyby se po mezinárodním summitu zrušily všechny laciné pětikoalice při nákupu piva. Jestliže tě formují trendy, neměl bys být pozadu ani u burgeru. A i když je „mít veganský burger“ jako nosit kožený kabát mezi koníčky, oni na to s láskou pokyvují.

Kde seženeš ten pravý burgerový zážitek

Už jsi slyšel o posledním hitu burgerového světa? Jde o tzv. „smash burger“, což je technika přípravy, která spočívá v tisknutí mletého masa na horkou pánev. Takže pozor, jestli plánuješ tohle doma, snaž se hlavně nespálit si obličej jako v překrásné tragicomice ze „sochaře Svatopluka“. Tenhle burger se prostě musí mít nadrženou kůrku, jinak nám to tu upadá do průměrnosti.

A co se týče příloh, zapomeň na smetanové omáčky a experimenty, dej si tradiční bramborové hranolky. Ale ne ty z mikrovlnky! I když, teď mě napadá – kolik z nás je ochotno vzdát se těch umělotin? Řekni mi, Kolja, kdo by se vzdal nadýchaného burgeru kvůli několika hranolkům, co chutnají jako čmáry? Budiž ti ploškovat lásku k dokonalosti dostatečným příslibem zvěřiny či pečeného bůčku.

V závěrečné analýze, jídlo není jenom o nutričním hodnotě. Je to zážitek, který se zapisuje do paměti a burcuje naše smysly. Takže příště, když se posadíš do své oblíbené burgerové dílny, vzpomeň si na příběh tvého burgeru a dovol svému jídlu, ať tě osloví stejně jako sleva na pivo ve snooze baru. Užívej života, neboť každý sousto je dalším kouskem tvého dobrodružství.

Tvorba webových stránek: Webklient