Brunch – to je víc než jen rozmazlený pokrm servírovaný pozdě odpoledne; je to rituál, který kombinuje rozkoš ve formě jídla s osvěžujícím pocitem svobody. V dnešní uspěchané realitě plné povinností si musíme čas od času nestydatě poslechnout naše chuťové pohárky a vyrazit na brunch. Ať už jste yuppie, boomer nebo nadšenec životních radostí, v tomto článku se zaměříme na to, jak si brunch doopravdy užít. Odpoutejte se od stereotypu a přijměte všechny ty slastné možnosti, které moderní gastronomie nabízí.

Brunch není jen jídlo, je to životní styl

Snad největším nedorozuměním ohledně brunchu je jeho definice. Spoustě lidí už přímo stoupá parmazánová pěna na mozek, když si představí opcí, jakými se tento čas strávený u jídla pyšní. Mezilehký oběd, který je tak populární, je v podstatě odrazem naší touhy se setkávat a užívat si, zatímco víno teče proudem. Nezapomeňte, že brunch není jenom o pancakes s javorovým sirupem a mimózách; je to o komunitě, konverzaci a životě bez pravidel – a to mluvíme o podstatně více, než jen o tom, kdo si co objedná. Journal of Culinary Anthropology například nedávno zjistil, že brunch se stal druhem veřejného performativního umění, kde jídlo je pouze pozadím pro osobní storytelling. Takže ať už si objednáváte avokádový toast nebo humra na másle, pamatujte, že cloumá i vaše reputace Instagrammera.

Jaká je optimální brunchová taktika

Pokud se chystáte vyrazit na brunch s partou přátel, je dobré mít v záloze pár silných taktik, jak si zajistit dokonalý zážitek. Ne že bychom byli zrovna stratégové, ale na brunchu je důležité se cítit jako v ráji, a k tomu patří i bleskové rozhodování. Například, nikdy se nevyplácí ukradnout čas na přemýšlení o tom, jestli už máte dost, nebo jestli tohle všechno stihnete sežrat. Ale pokud si občas dopřejete luxusového jedla, hrajte si s kombinacemi, experimentujte. Kdo říkal, že hranolky nepatří na talíř vedle slaniny? Jasně, každý striktní vegetarián by se za to mohl cítit lehce zmatený, ale víte co? To je právě ta divoká stránka brunchování – nikdo neví, co dělá, jen se prostě baví.

A co drinky?

Mít brunch bez drinku je jako mít Vánoce bez cukroví. Mimóza, bloody mary a další kreativní nápoje by měly být základním stavebním kamenem vašeho brunchového dobrodružství. Případně, pokud na to máte chuť a potřebujete už od rána vystupňovat výkon, zkuste něco odvážnějšího jako aperol spritz, který rozproudí krev a skvěle se kombinuje s téměř vším na talíři. Pokud však cítíte, že máte návštěvu po hrozném týdnu, neupínejte se na jemné chuti. Kdo by mohl zapomenout na nadšení, které v nás vzbuzují flašky prosecca, které lákavě bublají a pak vás naberou na palubu drinking festu s lidmi, které máte rádi? Nebojte se experimentovat s chutěmi a barvami, vaše brunchová tabule se vám za to odvděčí nezapomenutelnými vzpomínkami.

Ať už si tedy oblíbíte běžného avokádového veseláka, nebo spíše extravagantní trhané vepřové s nachos, jedno je jisté – brunch je čas, kdy se jídlo stává víc než součástí menu. Je to rituál, který spojuje jednotlivce i komunity v atmosféře relaxace a pohody. S každým soustem se můžete potěšit okamžikem, kdy co nejsladší a nejchuťovější z žití proplouvá na vašem talíři, ať už v pohodlí vaší oblíbené restaurace nebo doma s přáteli. Tak si si užijte každý kousek a nezapomeňte, že brunch je tu od toho, aby vás provázel vaším nejhezčím dnem.

Tvorba webových stránek: Webklient