V dnešní době, kdy si lidé dávají pozor nejen na to, co jí, ale i jak to vypadá, se stává jídlo neoddělitelnou součástí estetického vyžití. Ať už se bavíte v trendy restauraci s hipsterskými barmany nebo nacházíte večeři na instagramových profilech, v jednom se shodneme – jídlo je už dávno víc než jen palivo pro naše tělíčko. Odborníci odhadují, že za posledních pět let vzrostl zájem o takzvanou „food art“ o neskutečných 300 %. To znamená, že si ze svých talířů nemusíte už jen užívat chuť, ale můžete z nich také udělat skvostné umělecké dílo.
Od jídla k uměleckému vyjádření
A teď se podržte, protože mluvím o zajímavém faktu, který vás zaručeně vyvede z míry. Věděli jste, že na světě existují desítky restaurací, které své jídlo litují do uměleckých tvarů? Například taková „Molecular cuisine“ nebo jak se říká „molekulární gastronomie“, doslova transformuje vaše pokrmy na živé výjevy z filmu. Když na talíř dostanete kuličky chutí, které praskají na jazyku jako malé atomové výbuchy, těžko říct, jestli se máte smát nebo plakat. V každém případě si ale víc než kdy jindy uvědomujete, že jídlo už není prostě „to, co děláme mezi šichtami“, ale celek, který zasahuje i do duše.
Jinými slovy, dnešní gastronomie je scénáři cestování po neznámých vesmírech. V restauracích vám na talířích servírují kapku jednorázové emoce doplněné o názvy, které zní skoro jako z povídek o futuristických světech. Tato proměna jídla na skutečné umění vás donutí přehodnotit celý svůj život a co si vlastně dávate na talíř. Ale pozor, protože nejen Michelinovské hvězdy, ale i Instagramová popularita může mít své úskalí.
Trend veganismu a ekologie
Dalším faktorem, proč se jídlo transformuje v umění, je vzrůstající zájem o ekologické a udržitelné stravování, který je dnes téměř povinnou normou pro každého, kdo to s životním stylem myslí vážně. Veganské jídlo dnes ovládá Instagram a není neobvyklé, že i staří „masožrouti“ si občas dobrovolně změní představy o pokrmu a zařadí do jídelníčku něco zeleného. Pokud byste se někdy dostali do situace, kdy vás přesvědčují, abyste si dali „tohle svěží avokádo“, dejte si pozor. Mohlo by to být totiž ochucené malým kouskem geniálního nápadu a podáno jako malířské dílo, které se rozplývá na jazyku.
Je to jako umělecký výsledek „zeleného“ trendu, kdy se zakládají celé farmářské trhy, které jako by z pohádky spadly ze silného sociálního hnutí. A tak zatímco se řetězec rychlého občerstvení snaží dobýt svět tachometrickou rychlostí, ekologové to hrají na pomalení a filozofii „carpe diem“. Nezastavujte se, jedzte, co vám chutná, protože kdo ví, jestli je to vaše poslední avokádo.
Sice nám gastronomické umění dává na výběr, jestli chceme být vegetariáni, nebo si dopřávat nějaké to maso, ale jedno je jasné – v dnešním světě jídlo není jen o výživě. Je to způsob komunikace, vyjadřování sebe sama a i malý kousek rebelie. Kdo by si pomyslel, že na domácí zahrádce vypěstovaná zelenina by mohla vyvolat revoluci v gastronomii, která nás posune k jídlu jako umění, pro nějž byl nikdy nevyřčený slib odebrán z talířů a nahrazen štětcem kreativity? Hlavně se zas nebojte si občas dát to avocado toast a stát se součástí současných trendů – můžete být in, aniž byste museli změnit svět.