Zatímco si my, moderní divočáci, užíváme života naplno, procházíme se trendy restauracemi a vychutnáváme si šéfkuchařské kreace, je dobré nezapomínat na jedno – co jíme, s kým jíme a jak to na nás působí. Tohle není jen o dobré chuti, ale také o tom, jak naše jídlo ovlivňuje náš životní styl. S troškou sebeironie a trochou nadsázky vám představujeme zábavný pohled na jídlo v dobrém a zlém – aneb jak se nenechat nachytat trendy, které mohou nakonec zavařit našemu metabolismu.

Kulinářské trendy, které byste radši neměli zkusit

Jasně, jídlo je umění, kterému se možností prostě nedá odolat, ale přemýšlíte někdy, co se skrývá za tvářemi moderních gastronomických hitů? Například, kdo by tušil, že avokádový toast má svou temnou stránku? Tento superfood, který vidíte na každém internetu, je ve skutečnosti bohužel šíleně drahý, což dělá vaši peněženku o poznání chudší.

A co teprve takoví milovníci syrového masa? Pokud si toho postřehli, moderní doba sbírá vše – od tatarského bifteku po sushi, a zapomíná na jeden klíčový prvek: bakterie. Jistě, sice si na tom můžete s kamarády udělat Insta story s hashtagem „foodgasm“, ale vzpomeňte, co se může stát, když si nedáte pozor. Sanitační kontroly v některých restauracích jsou občas smutným vtipem, takže pokud se rozhodnete překročit hranice zdravého rozumu, nezapomeňte přibalit balení antibiotik!

Bezlepková mánie nebo prostě jen marketingový tah?

Další hit, na který se můžete nachytat, je bezlepková dieta. Kolik z nás má opravdu celiakii? Skoro nikdo! Ale to přece nebrání trendy restauracím nabízet dovezené quinoa knedlíky jako alternativu k klasické bramboráku. Tím měnit svět stravy, ale výsledkem je spíš to, že jedni nadávají na cenu, zatímco druzí žerou listy kapusty, přičemž dělají, jak jsou šťastní. Nechápu, proč se rodíme s chutí jídla, když ho jen tak strkáme do kroužících diet.

Lepší je se chovat jako normální člověk a dopřát si už doufám nějaké jídlo přátelské k žaludku. Třeba pomalu pečenou kachnu nebo burger se vším, co k tomu patří. Jídlo by mělo být potěšením, ne trestem. Metoda „všeho s mírou“ je stále aktuálnější jak pro vás, tak pro vaše bříško.

Jídlo jako životní styl

V dnešním světě jídlo není jen o pocitech, ale také o našich vztazích a stylu. Uvědomte si, jak se každé sousto promítá do vaší identity. I když je fajn sdílet fotky vašeho oběda s kamarády, zamyslete se, zda to, co jíte, odráží vaši osobnost. Podle posledního výzkumu se totiž ukázalo, že jídlo, které jíme, má prý vliv na naše vztahy. Takže pokud jdete na večeři se svým vyvoleným, myslete na to, co máte na talíři. Sladkého miláčka koho prací nebo naopak odporného bramboráka? Zbavte se jídel, která by vám do vztahu přinesla zmatek.

Takže tak, pánové a dámy, pojďme si užívat gastronomické zážitky se vší parádou, ale nezapomínejme, že jídlo je víc než jen trendy – je to část nás samotných. A ačkoli se můžeme občas pobloudit trendy a zvláštními gastronomickými experimenty, alespoň se snažme držet na uzdě a nebát se občas vrátit k tradičnímu, osvědčenému a chutnému jídlu. Někdy je dobré vybočit z trendy kolektivu a místo pool party ochutnat rohlík od babičky, ověřený a naprosto bezstarostný.

Tvorba webových stránek: Webklient