V posledních letech se gastronomické trendy mění rychleji než si dokážete objednat svůj pokrm v trendy bistru. Zatímco se v našich městech stále držíme srdcových klasik jako guláš nebo svíčková, pozornost si žádá také moderní jídlo, které zcela přepracovává naše chutě a očekávání. A kam jinam se podívat než na sushi? Možná to zní jako gastronomická fraška, ale věděli jste, že ve skutečnosti má toto japonské jídlo více „somatických kalorií“ než váš oblíbený guláš?
Umění spořádat věci s poklidem
Sushi je fenomén, který si v posledních letech vydobyl v našich městech silnou pozici. Je to ve svém původu jednoduché jídlo, které je pak servírováno s jakousi možností demokratického mezinárodního snobismu. S čím vším to sakra jíme? Saké, wasabi, sojovka – to je jako umění, které se do našich talířů vkrádá po malých dávkách. Kdo by si pomyslel, že zrovna ten kousek ryby, na němž plavou voskovité okvětní lístky kaviáru, splňuje nejen vaše gastronomické ambice, ale i vaše vnitřní touhy po umění a estetičnosti?
Nejen na sociálních sítích, ale i na obrubených stolkách hrají tyto malé pochoutky prim. Přicházejí v různých formách, jako maki, nigiri či sashimi. Pruhované, barevné, a vlastně si říkáte, co bych si měl vyfotit dřív? Zatímco vy upravujete svoje fotky na Instagram, vaše dno břicha se tiše modlí, aby se něco stalo. Otázka, zda se budete držet jedné specifické kultury, nebo překročíte došlo k tomu, že jste si vzali s napětím co může trhnout s hrdlem samozřejmě i pozici „dohnat a předehnat“, je v takovém vesmíru prostě otázkou vašeho přístupu k životu.
Jídlo jako módní výstřelek
Jídlo už dávno není jen o kaloriích, ale je to i tak trochu o statusu. Jídlo, které si dáváte, definujte nejen vás, ale i vaši společenskou identitu. A to, co nosíte na talíři, v podstatě porovnáváte s tím, co máte na sobě. Představte si to. Kousky sushi se zamotávají do vašich gastronomických vzorů jako stylové boty ve výloze. Každý kousek, který skončí v ústech, je tak cela parodickou oslavou, která vám ukazuje, kde se právě nacházíte ve vaší vlastní gastronomické hierarchii.
A pak se podívejte na ten trend! Dva střední krajíce chleba a kus vepřového byste už neudali, ale smotky rýže a řasy prostě no problem. Kdo by nechtěl být ten cool týpek se svou partou, co si dává sushi, poslední typ „cool food“. Nezapomínejte na hraní s texturou, ta je v současnosti v umění gastronomie tak důležitá, jak je4čst buše na dovolené po „mild“ úrovni.
Nejdůležitější ale zůstává to, že jídlo transformuje náš život. Možná se ze sedě ucítíte hůř než když dojedete guláš s knedlíkem. To však není o názoru či preferenci, ale spíše o vzpomínkách, které si přenesete do dalších dnů. Jídlo není jen potrava, je to příběh, svoje vzpomínky, a ty tkané jak ovíjené rolky, po snědení transformace do podoby nových zážitků. Nezapomeňte jednou za čas risknout a ochutnat něco, co byste na první pohled nikdy nevzali na milost. Někdy to může být šok, ale hrozně dobrý, chcete-li se pro vás jít procházet rájem.