Když přijde řeč na gastronomické umění, většina z nás si obvykle představí elegantní talíře uspořádané s vášní, řemeslnické koktejly a kuchařské show plné nadšených hlasů. Ale co když vám řeknu, že i přes dříve zmíněné klasiky existuje tajemství, jak udělat z každého jídla umělecké dílo, aniž byste museli trávit hodiny v kuchyni? Ať už jste yuppies, kteří právě dorazili z kanceláře, nebo boomers na stavební dovolené, máme pro vás několik tipů, jak se stát mistrem vizuálního požitku.
Jídlo jako umění
Kdo by si pomyslel, že jídlo může mít tak obrovský vliv na naši náladu a celkový životní styl? Věděli jste, že výzkumy prokázaly, že pohled na esteticky uspořádané pokrmy zvyšuje naši chuť k jídlu a dokonce i náš duševní stav? Když tedy zjistíte, že na vaší naběračce leží něco, co vypadá jako pestrobarevný nebíček v paprsku, cítíte se jako král či královna kulinářské říše, ačkoli je to ve skutečnosti vláknina a trochu omáčky na paleobiotiku.
Dnes už nestačí prostě jíst. Dneska je jídlo událostí, kterou si chcete zaznamenat a sdílet s ostatními. Ať už vyzkoušíte hummus v šedé barvě či zelený smoothie, který vypadá, jako by prošel s melancholy spiruliny, je třeba mít na paměti, že klíčem k úspěchu je prezentace. Zkuste se naučit, jak používat doplňky s vášní. Přírodní barvy a struktury dokážou z vašeho talíře udělat magické malířské plátno.
Rychlost a jednoduchost v kuchyni
Kdo má čas trávit večery krájením a mixováním, když se dá lehce použít praktická pasta s rajčatovou omáčkou? Není nutné být Gordon Ramsay, abyste z dlouhých a vyčerpávajících příprav udělali efektivní a rychlou večeři, kterou by mohl schvalovat sám Michelin. Roky pyramidy, které naznačovaly, jak se správně stravovat, jsou pryč. Dnes je vážně v módě improvisace. Začněte s tím, co máte, a nebojte se experimentovat. Vaření je vlastně proces objevování, a když vám dojde hořčice, klidně ji nahradíte bramborovým pyré. Proč byste se měli omezovat?
Na závěr nezapomeňte na důležitý aspekt jídla – testo a kouzlo. Je nám jasné, že občas se nemáme na sváteční porce čtyř nebo šesti chodů, ale trocha na delegátovi bagetě nebo latte se sníženou pěnou za nás mluví jako o zábavě po práci. Můžete si nakonec zavřít oči, polknout a odložit všechny starosti jinde. Kdo ví? Možná zrovna objevujete kouzlo al dente těstovin s kapkou citronu na konci, nebo „wow“ efekt z avokádového toastu s unikátními pozdravy ze světa exotických koření.
Takže, pokud vás čeká večeře s přáteli nebo rande, je čas, abyste se vyzbrojili kreativitou. Obnovte vaše základní potraviny, nebojte se ozdobiček a klidně se inspirujte trendy, které vás obklopují. Jídlo, které bude vypadat tak dobře jako chutnat, může být vaší vstupenkou do světa foodies a možná i krachtýrou večera. Pojďte na to!