V posledních letech se jídlo v našich životech stalo víc než jen palivem. Představte si, že se z vaší večeře stává chemická reakce, kde se mísí přísady s precizností vědeckého experta. Kulinářská scéna zažila převrat, kdy se šéfkuchaři proměnili v moderní alchymisty, míchající své variace v kuchyňských laboratořích. Co si bez výčitek objednat na večeři, když i pizza se může stát gastronomickým zážitkem století? Počkat, co to říkáte? Nic nezkazíme, když si dovolíme vyzkoušet nové věci a provokovat naše chuťové pohárky.
Kuliny Koudelka: Mistři v laboratořích
V kuchyních se najednou začaly objevovat podivné ateliéry a laboratoře, kde se víc než o vaření mluví o molekulární gastronomii. To není jen záležitost třímicených restaurací, kde se za jediné sousto platí víc než za tři piva v místním podniku. Na scénu nastoupili kuchaři sledující trendy, kteří svoji lásku k jídlu spojili s vědou. Vznikly tak úchvatné kousky, které vám na talíři přistály dřív, než jste si uvědomili, že vlastně jíte slanou pěnu s karamelizovanou garnáty. Chytří kuchaři totiž zjistili, že kuchyň není jen místem pro vaření, ale hřištěm pro experimentování.
Zajímavé je, že mnohé techniky, které dnes považujeme za moderní, se využívaly už před staletími. Například zmražená pěna, jejíž oblíbenost vzrostla mezi mladými foodies, byla používána už v renesanci. Vědci tehdy k úpravě pokrmů používali led a koření, což dodalo jídlům výjimečnost a zajímavost. Takže, pokud se vás někdo zeptá, jak obdivovat umění vaření při současném trendu, jednoduše mu odpovězte, že vaření je ve skutečnosti již dlouho vědeckou disciplínou.
Návrat k přírodě i precision cooking
A nejen to! Něco jako „precision cooking“ – věda o maximálně kontrolované teplotě při vaření – se stalo fenoménem mezi yuppiemi i foodies. Tenhle nový styl vaření vám dovolí dostat veškeré chutě a textury na míru tak, jak jste dosud neměli možnost zažít. Díky přístrojům jako je sous-vide, dostáváte jídlo, které v sobě nese krásně zachované vitamíny a velkolepé chutě, přičemž připomenete slovo „nepodělané“. A co je na tom nejlepší? Můžete klidně pozvat přátele na večeři a tvářit se jako gastronomický guru, zatímco hodiny strávíte přípravou jídla, které dokonce ani nemusíte sledovat.
Ale pozor! Není všechno zlato, co se třpytí. S těmi pokroky v kuchyni přichází i tlak se neustále posouvat dále, mít nejnovější gadgety a přístroje a být neustále in. Zde se skrývá geniální příležitost uložit si pár chvilek pro sebe, protože co je nejlepší jídlo? To, které vám chutná a přináší vám radost. Prostě jídlo, které si vychutnáváte s lidmi, různé od rodinných večeří po večírky na střeše. Hlavní je sdílet cenné okamžiky s těmi, které máte rádi, ať už s nějakým experimentálním pokrmem nebo starým dobrým hamburgerem.
Pokud se vám už dostalo do rukou a rádi experimentujete, neváhejte a nechte se unést novými gastronomickými trendy. Dnešní jídlo je víc než jen pokrm; je to umění, experiment, a někdy dokonce i vzpoura proti zaběhnutým konvencím. A kdo ví? Třeba zjistíte, že i avokádo se dá připravit ještě jinak, než jen na topinkách.