V kulinářském světě nastal revoluční zlom – vaření se proměnilo v něco, co je možná víc trendy než nová cool sneakers od vaší oblíbené značky. Dnešní jídelní kalendář je plný kousků s neproniknutelnými názvy, které by klidně mohly znít jako názvy kapel na festivalu, a kulinářské umění se tváří jako to nejvíc sexy povolání na planetě. Každý se snaží být šéfkuchařem svého vlastního života, zatímco v realitě se víc hodí říct „hej, kluci, kdo má večer na starosti pizzu a pivo?“
Teď si představte, že hlava rodiny, která ještě nedávno grilovala pouze klobásky na benzínce, se proměnila v pravého gastronomického nadšence. Vedle základního poslechu rádia se může poprvé v historii pustit do experimentování s avokádovým toastem, o kterém se mu dřív ani nezdálo. Avokádo, které se dříve považovalo za zeleninu z reklamy na zdravou stravu, dnes vládne Instagramu s totální dominancí. Jak se tedy stalo, že se z malé slizké hmoty vylezl šampion moderního jídla?
Gastroboom: Když se kuchyně stává trendem
Zajímavým faktem je, že až 75 % mladých lidí si oblíbilo přípravu jídla v době pandemie. Přibývající videa o přípravě extravagantních pokrmů na sociálních sítích zásadně proměnila trendy. V dřívějších dobách jsme se stáli v zadní části kuchyně s přípravou nudného guláše, ale najednou jsme se transformovali v kreativní kuchaře s Instagramem jako naším sousedem v kuchyni. Místo hromady špinavého nádobí po ohurchané večeři se teď hrdě fotíme s naším mistrovským dílem. Kdo by to byl řekl?
Dále se musíme zamyslet nad tím, zda je opravdu nutné, aby každý z nás měl své vlastní “kuchyňské umění”. Člověk má občas pocit, že pokud neuvaří quinoa s bio rajčátky, je prostě už out. Proč se však snažit o kulinářské inovace, když se na nás v supermarketu usmívají mrazáky plné hotovek? Takže teď místo složitých receptů z dvanácti ingrediencí, které posíláme ke kamarádům, můžeme bez obav říct: „Dneska nebude pizza domácí, ale z benzinové pumpy. Ježiš, proč by ne, že jo?“
Foodies a my, normální smrtelníci
Na obzoru jsou noví jedlíci, říkejme jim foodies, kteří si potrpí na haute cuisine a suroviny, co seženeme jen na Vesuvu. Zatímco oni ochutnávají delicatessen, my se můžeme pohodlně usadit v známé pizzerii na rohu a objednat si „to samé, co jindy“. Proč se zaobírat složitostmi, když se v naší oblasti nachází dost možná nejlepší klobásy a pivo na celé město? Neformální posezení s rodinou a přáteli bude mít vždy větší hodnotu než zdlouhavé experimentování s neznámými ingrediencemi.
Zažijte radost ze svých maličkostí a vychutnávejte si jídlo, které máte rádi, ať už se jedná o burger, sushi nebo nudle z oblíbeného asijského bistra. A kdo ví, možná se časem stane kuchyň tradičním místem setkání, kde se lidé neshromažďují jen kolem sporáku, ale dokonce k jídlu, které chutná a má příběh. Udržujme naše recepty jednoduché a zaměřme se na sdílení radosti při konzumaci, místo abychom se snažili honit trendy, které jsou pěknou iluzí.
Takže hurá do kuchyně, ale nečekejte od sebe zázraky. Když nás vaření baví, je jedno, jestli děláte jídlo podle receptu, nebo na základě instinktů. Pochutnávejte si na tom, co máte rádi, a nezapomeňte, že jídlo má především spojovat lidi, ať už v honbě za trendy, nebo u malé pizzerie na rohu.