Vaření už dávno není jen o tom, čím si ukojíte hlad, ale stalo se z toho cosi, co si zaslouží místo na olympiádě. V kuchyni se dneska čaruje s ingrediencemi jako s barvami na paletě, přičemž každý mladý kuchtík touží mít na talíři michelinskou hvězdu, i když místo toho si obvykle vystačí s indickou restaurací na rohu. A tak si z brambor a vajíček vyrobíme takový nepořádek, že si sousedé o nás třeba pomyslí, že se snažíme provést chemický experiment. Hlavním cílem tohoto textu však není demonstrovat naše kulinářské nezdary, ale prozkoumat fascinující proměnu vaření v dalším vzrušujícím sportovním odvětví.

Zápas o talíř s šéfkuchařem jako na Olympiádě

Kdo by si to před dvaceti lety pomyslel, že místo půllitrů piva a válení se na gauči do horkých dnů letních večerů se budeme bavit o tom, kdo vyhraje soutěž v grilování steaků? Dneska se soutěží o vše, co si pokládáte na talíř a vyhazuje se do vzduchu jak za odměnu, tak z důvodů přílišné inspirace z Instagramu. Pokud si ještě pamatujete, jak jsme dřív hrdě vyprávěli, co jsme si uvařili na večeři a jak se při tom rozplácli na gauči, dneska si podáváme recepty jako by šlo o předpověď počasí. A co víc, máme tu spoustu zábavných show, kde se na sebe lidé křičí o nejlepší slepenec ze zbytků.

Mimochodem, víte, že světoví šéfkuchaři se prakticky neustále stěhují po celém světě a využívají mezinárodní kuchyně jako by to bylo jejich vlastní hřiště? Tím pádem můžete strávit víkend v Asii, aniž byste se museli čehokoliv vzdát. V jednom týdnu můžete vařit podle pečené kachny z Maďarska, zatímco na další se přepnete na ramen, které si vyžaduje alespoň tři hodiny vaření. Kdo říká, že vám v řetězci rychlého občerstvení podávají rychlé jídlo? To je pořádek, kluci.

Kde se vzala touha po experimentování?

Nijak překvapivě to začalo na sociálních sítích. Lidi, kteří chtěli být za hvězdy ve své gastro komunitě, začali sdílet všechny ty stylově naaranžované jídla na Instagramu a TikToku, přičemž s každým novým videem přidali další vrstvu k virálním trendům. Mít pár surovin po ruce, trochu se zbláznit a přetvořit je v něco, co vypadá jako umělecké dílo? Není divu, že jsme se rozhodli uvařit místo toho, abychom nastrkali burger do pusy. A spojení vaření a porna? To se prostě stalo přirozeným vývojem lidské ospalosti, zakrývané šplhnutím si s hobelem jídla.

Ale teď vážně, můžete se Zaragoza ptát, proč jsme se pro tu šílenou proměnu rozhodli? Vaření je konec konců o smyslových zážitcích, o tom, jak si podrbat břicho. Jsme v totálním trendu, kdy už nestačí prostě uvařit: chceme se bavit, šokovat, pobavit a především vyjádřit sebe sama. Od soudobých surovin po lokální výdobytky – každý si chce vyřešit otázku, jak nakrmit hlad za maximum stylu.

Na závěr, i když se názory liší a kuchyňské experimenty nás mohou občas dohnat k šílenství, jedno je jisté: vaření je nyní umění, sport a životní styl v jednom. Míříme k neustálému zlepšování našich schopností a skákání do neznáma s potravinami, které si pamatujeme z dětství. Ať už jste yuppie snažící se být cool, boomer vzpomínající na staré časy nebo prostě někdo, kdo má chuť žít život naplno, to, co vaříte, je odrazem toho, kým jste. Tak si na to dejte pozor, než zamíříte do obchodu pro tu další excentrickou přísadu.

Tvorba webových stránek: Webklient