Žijeme v době, kdy se brunch stal víc než jen jídlem. Je to svatyně, kde se potkávají ambice, seberealizace a dobré selfie. Všichni městští hipíci, yuppies a fashionista hledají ten dokonalý moment, ve kterém se spojí staba, avokádo, a oční linky, které jsou na úrovni Michelangelovy fresky. Ale co se děje, když brunch přestává být radostí a stává se závodem o to, kdo vykouzlí ten nejlepší příspěvek na Instagram? Vstupte do světa, kde se lahev prosecca stává zbraní masového přetěžování a cukrovou vatu podezřelým rehabilitačním programem.

Brunch jako umění

Představte si to: nedělní ráno, sluneční paprsky svítí skrz okna a horká káva voní jako někdejší romantické vzpomínky. Všichni se sejdou v té trendy kavárně, kde je víc rostlin než lidí. Tady se nejedná jen o jídlo, ale o umění, které se musí perfektně ustavit tak, aby se všechno vešlo do čtvercového formátu. Zatímco kuchaři se snaží poprat se s těmito gastronomickými výzvami, hosté trpí mírnou panikou, pokud to celé nebude vypadat, jako by je fotila nějaká instagramová superstar. Tak vzniká nekonečná soutěž o to, kdo vyprodukuje tu nejlepší fotku, místo aby si užívali skvělou potravu.

Podle průzkumu, který byste asi nikdy nezjistili, ale rozhodně byste se k němu měli obrátit, víc než 60 % účastníků brunchů tvrdilo, že jsou schopni sníst celý pokrm v průměru mnohem rychleji, než aby ho poprvé ochutnali. Kde se poděl čas prožívaný v radosti? Snídaně, kterou mnozí chápou jako rozkoš, se stává hektickým závodem, která hořící vzpomínku na včerejšek. Jakýkoli pátek, kdy vyjde víc než pět nových pochybných brunch podniků, můžete říct, že se blíží katastrofa.

Kdo má čas na jídlo?

A pak tu máme další avantgardní problém – předražené menu. Kolik už jste byli ochotni zaplatit za talíř, který spíše připomíná umělecké dílo než skutečné jídlo? „Dezertní placka“ z quinoa, kterou máte neustále na svědomí, se z vašeho talíře během vteřinky jaksi vytratí, protože nohy do restaurace se samy od sebe nenechají a stále prahnou po novém, neotřelém zážitku. Ale kde najdeme místo pro autentičnost? V době, kdy se váže skvělá jídlo, estetično a wellness, už možná neexistuje.

Jak skončit tento smutný příběh? Těžko říct. Každému je jasné, že brunch v podstatě byl zprofanován do takové míry, že se stal prezentací našich životů. Je tu ale naděje. Nebo spíš urgenci ke změně? Co kdybychom nechali telefon v tašce a místo toho si sedli, snědli, co nám naservírovali, a skutečně si povídali? Kdo ví, v jakrozmanitém světě by se do té doby mohli ocitnout designové talíře! Jak už říkám, pokud se rozhodnete pro brunch, udělejte to pro všechny špatné důvody, ať už se jedná o to, jak se odlišit, nebo jen pro dokonalé foto na Instagram, na kterém máte minutu na celý svět.

Tvorba webových stránek: Webklient