Chlast, to je téma, které spojuje generace, kultury a především nálady. V dnešní době se vítání sklenky alkoholu proměnilo na umění, které vstupuje na scénu s vlastními pravidly hry. Nové trendy, experimentální přístupy a nekonečné variace různých nápojů vyžadují od svých fanoušků určitý stupeň znalostí, jakému se dřív dostávali jenom sommeliéři. Ale co třeba to vzít z nadhledu a užívat si, protože život je příliš krátký na to, abychom se trápili výběrem zeleného vína?
Všichni víme, jaký je zásadní rozdíl mezi levnými krabicovými víny a těmi, co se prodávají jako malé umělecké dílo. Přitom je fascinující, kolik milovníků vína netuší, že neexistuje jen víno z tuzemských vinic. Zjistíte, že existují i vína, která se vyrábějí z hroznů, jež byly pěstovány v oblastech s klima tak šíleným, že byste se divili, jak tam vůbec něco roste. Například chilské Sauvignon Blanc se nepěstuje v klasických vinařstvích, ale uprostřed majestátních And, což je takový paradox, který ohromuje všechny snoby.
Návrat k tradici s moderním nádechem
Zatímco se nové trendy snaží o objevování exotických příchutí, neustále se vracíme i k tomu, co nám dříve dalo prvotní nadšení. Kvalitní whisky, gentlemanský nápoj, jehož historie sahá až do doby, kdy si lidé oblékali fraky a toužili po dobrodružství. Odborníci z celého světa se usmívají, když hovoří o starých skotských palírnách, které dodnes vyrábějí destiláty s neuvěřitelným rozsahem chutí. Pro psycho-nostalgiky je to dokonalé soul search, poctivá cesta zpět k kořenům, která na stole přitahuje pozornost víc než tekuté plastové brarty.
V posledních letech se také osvěžil trend craft výroby. Likérny a destilérky, které s hrdostí hlásí svou místní identitu, dnes nabízí alkohol, který je neuvěřitelně inovativní a zábavný. Co třeba rozmarýnová gin, nebo že bysme zkusili pistáciovou vodku? Zní to jako naprostá blbost, ale místní artisani přesně vědí, jak se z obyčejné láhve s alkoholem stane mystický elixír vašeho pátečního večera. Moderní chlastání se tak mění na mixování tradice a experimentování, které nám pomůže říct: „Žiju, kurva, naplno!“
Každý večer je důvodem k oslavě
Ale co je vlastně důvodem k oslavě? Někdy je to náhodná večeře s kamarády, někdy proměna deštivého dne na příležitost k popíjení. Život je pestrý, rozjitřený bláznivou kombinací emocí a situací. Kdo jiný by měl mít právo dělat si radost než ti, kteří si pamatují, jaké to je popíjet víno z plastových kelímků na festivalu? Tato nostalgie, spojená s novými možnostmi, nás vede k tomu, abychom se nevzdávali obyčejných radostí. Takový přístup je v dnešní hektické době jako balzám na duši.
Objevování nových chutí posunuje standardy a posouvá hranice toho, co činí chlast výjimečným. Ať už je to pivní festival nebo ochutnávka vína, přátelská atmosféra vyžaduje otevřené srdce a chuť experimentovat. Místo aby se člověk bál kombinací a nových nápojů, měl by se poohlédnout po tom, co mu nahání adrenalin do žil. Protože na konci dne se všechny kocoviny a opilosti smíchají s příběhy, které si budete hrát v paměti ještě roky poté. A když na silnici potkáte kamaráda s otazníkem v očích, nejspíš si budete vyprávět o svých nejosvěžující zážitcích a každý se bude smát, protože chlast to umí dokonale. Tak hurá do toho!