Dneska už skoro nikdo nejednoduše „jí“, že jo? Jídlo je v dnešní době zážitkem, módním trendem a především tématem k besedám na víkendových brunchích. Všichni se snaží strčit svůj nos do gastronomických novel a vytáhnout co nejvíc Insta-friendly fotek, ať už se nacházíme v trendy restauraci, nebo o víkendu grilujeme v parku. Ale co vlastně tvoří správnou kulinářskou hvězdu podle yuppieho a jaký je recept na úspěch? Všechny cesty vedou totiž přes moje oblíbené jídlo: pizzu.

Pizza: Královna všech jídel

Tak jo, pro začátek si to ujasníme. Pizza není pouhým kusem těsta s kejtem a šunkou. Je to jedno z těch zjevení, které s každým kousnutím vyvolává nostalgické vzpomínky na bezstarostné chvíle strávené v klubech a zapadlých hospodách. První zmínky o pize pocházejí z 18. století v Neapoli a v podstatě je to takový italský fast food, který se za pár století dokázal transformovat na gastronomický fenomén. Jako opravdový pizzový guru bych měl vědět, že je to jídlo, které miluje každý, ať už je to hipster ve flanelové košili nebo starý chlápek, co si objednává „tři kusy bez rajčat a se šunkou“ přímo do obýváku.

Jeden z nejzajímavějších faktů o pizze, který byste určitě neměli zapomenout, je, že existuje pizza s ananasem, tedy hawaii pizza. A teď, kdy vám vyletěla čelist někam na druhý konec pokoje, představte si, že tuto kombinaci vymysleli Kanaďané. Jo, slyšíte správně. To je jako poslat do Itálie dopis s návrhem, aby zavedli pizzu na pizzu. Ale co, život je krátký, tak proč si nedopřát tenhle „cizinec“ na talíři?

Kreativita a zábava: Novodobá kuchyně

Dnešní gastronomie se nebojí vystrčit zuby a zkoušet šílenosti. Mixologie či fusion kuchyně se stávají normou, a tak proč by pizza měla zůstat pozadu? Hranice mezi různými kulinářskými styl a kulturami se rozmazávají a na stůl se tak dostávají nekonvenční přísady. Začalo to jednoduchou marinara pizzou a skončilo šílenstvím jako je pizza na donutovém těstě! Jo, proč se nestrhat pravidla a nespojit jídlo, jež by mělo být zakázané, spolu v jeden mega kousek. To je, kam máme směřovat, chlapče!

Zároveň s kreativními přístupy se také objevuje hnutí zaměřující se na „udržitelnost“. Tohle slovo teď všichni dáváme do každého rozhovoru, než si ukousneme kousek quinoového burgeru. Držet se svých ideálů a přitom si užívat skvělého jídla, to je prostě luxus, i když by to mělo přijít za cenu toho, že si nevydáme na mořské plody z dvanáctého století. Ale co, ve jménu jídla, že?

Jaký máme tedy závěr? Nebojte se prolomit okovy konvenčnosti a dát šanci kreativním kuchařům a jejich nezvyklým výtvorům. Odpovědnost k životnímu prostředí, zdravému životnímu stylu a přitom dobrému pocitu z jídla je právě ta hrůza toho, co jsme se dnes naučili. Ať už se rozhodnete pro klasickou pizzu s rajčaty a mozzarellou, nebo se rozšoupnete s hranolky a mořskými plody na jednom talíři, hlavně si vychutnejte život a nezapomeňte fotit, dokud se vaše jídlo nerozpadne. To je realita dneška, frajeři!

Tvorba webových stránek: Webklient