Když si dají hromadu lidí za cíl, aby si užili život s plnou parádou, často na stole nenajdou nic jiného než pizzu, burger nebo instantní nudle. Což je sice fajn, ale požitek z jídla by měl být víc než jen rychlé uspokojení hladu. Proč tedy nezměnit pohled na jídlo a nevytvořit z celého rituálu oslavný akt? Pojďme se ponořit do světa, kde se každý talíř může stát uměleckým dílem.

Od burgeru po haute cuisine

Dnešní gastronomická scéna je bohatá na trendy, které nám při jídle udělají pěknej binec v hlavě. Znalejší guruové vaření dělají ze syrové ryby něco, co je chytřejší než většina středních školáků. Zatímco sympatická holka z vedlejší ulice ti nabízela pouze klasický hamburger s hranolkami, jinde šéfkuchaři tvoří dekonstrukce celé kuchyně. Představ si, že jsi v restauraci, ve které místo na hranolkách najdeš tyrkysově modré brambory, které se tu zjevily poté, co kuchař obrací každý gram surovin náhodně umístěným panelem v kuchyni.

Ale moment, to je snad ale takový trend, nebo co? Až se osmělíš skončit na Instagramu s fotkami tvého posledního jídla, měj na paměti, že se na talíři nesmí objevovat nudné věci. Jaké je podle tebe pravidlo, které určuje trendy v gastronomii? Odpověď je jednoduchá: čím víc se nám to vymyká z rukou, tím lepší.

Jídlo jako životní styl

Pojem „foodie“ už dneska nesymbolizuje jen někoho, kdo zná všechny trendy v kuchyních světa, ale spíš člověka, který vede určité stravovací vynálezy jako vážný zavazovací styl. Lidi se dneska ochotně utápějí v gut-friendly, plant-based nebo keto vymýšlených kreacích. Ale co když zrovna ten tvůj burger obsahuje tofu, které ve skutečnosti vypadá jako něco, co jsi málem sežral během psí vycházky? A teď si představ, že za to platíš víc než za víkendovou útratu na festivalu.

Jednou z nejzábavnějších věcí na jídle jako životním stylu je, že každý se snaží najít nějakou originální šílenost, kterou může naservírovat svým přátelům na večírku. Pokud tvůj kamarád potřebuje do svého Instagramu záběry několika barevných smoothie bowls, tak mu přidej jeden z těch, ve kterých je podivně tvarované avokádo a schválně si bereš ärctu: „Víš co, tohle jsem právě tady namíchal. A ty jsi ten, kdo přišel na mou skvělou kombinaci berry, rio a kvasinkové houby.“

Umění v každém soustu

Když se vrátíme na chvíli k otázce estetiky, nezapomeňme, že jídlo je jakýsi balzám na duši. To, co dáváme na talíř, musí ladit nejen okem, ale i duší. Stále více lidí se obklopuje krásou – a to nejen v módě, ale i v jídle. Člověk chce, aby každý kousek jídla byl jako výjev z obrazu, tak nějak okouzlující, aby se v něm nedotažená brambora zdála jako obrazy od Van Gogha.

Zapomeň na pohodlné stravování, jahodové frappé s jednou jahodou a šlehačkou na vrchu. Dneska je trendy mít na stole tzv. „freakshake“ s čokoládovými sušenkami, karamelovou polevou a šiškami. Pokud chceš být in, udržuj jsi psychiku na uzdě, ber si v kávovém klubu něco, co nedokážeš adekvátně označit a doufej, že to je dobré. Risk je zisk, a dřív či později si na ten mix zvykneš. Takže se neboj experimentovat, usmívej se, a možná si na talíři vytvoříš vlastní malý gastronomický ráj.

Tvorba webových stránek: Webklient