V dnešní době, kdy je každé pivo středobodem vesmíru a každý drink příležitostí k filozofickému zamyšlení nad smyslem existence, byste mohli mít pocit, že se z většiny nápojů staly elixíry života. Město pulzuje energií, bary křičí názvy drinků jako by šlo o zaklínadla, a každá sklenice je proměněna v magický artefakt. Ale co si budeme povídat, tenhle humbuk častokrát přehluší obyčejný, leč geniální fenomén – chlast. Mnozí z nás se vrhli na trend zdravého životního stylu, ale kdo z nás by odolal banálnímu, leč chutnému pivu či skleničce vína po těžkém dni v korporátním doupěti?

Od starověku po trendy cocktailové bary

Pokud bychom se na chvíli vrátili zpět v čase, zjistíme, že pití alkoholu provází lidstvo už od samotného počátku. Vynálezy jako pivo byly zpočátku považovány za výdobytky velkých civilizací, jakým byla třeba Mezopotámie. Zatímco dnes jsou v módě smoothie a detoxikační šťávy, v minulosti si lidé dávali krmi především v kapalině. A co byste řekli na fakt, že ve starověkém Egyptě bylo pivo dokonce považováno za právo každého jednotlivce? Takže příště, když vyrazíte s kamarády na večírek, pamatujte, že máte za sebou celou armádu lidí, kteří pijí u sklenky a hodují jako bozi.

Dnes se ze sklenice vytváří umění, které dává svobodu fantazii barmana. Od extravagantních drinků, které vypadají jako něco, co se vylilo z čarodějova hrnce, po naprosto minimalistické „čisté“ koktejly. Ale v srdci každého trendy baru se stejně nachází pár klasických drinků, velikánů jako whiskey sour nebo margarita, které i přes jejich jednoduchost nikdy nevyjdou z módy. Tak někteří z těch intellektuálních typů možná rádi dumají o nuance chuti, další z nás si jednoduše objedná patnáct druhů vymazleného tui a vzpomíná při tom na časy, kdy stačilo sednout na kolo a jet si pro „spotřebáka“ do nejbližší samoobsluhy.

Pohled do zrcadla moderního pivního kultu

Pivní kultura si zaslouží pozornost, ať už si to přiznáte, nebo ne. Vezměte si na příklad informaci, že během posledního desetiletí v některých zemích vzrostl počet mikropivovarů o více než 4 000 %. To je jako kdybyste se probudili z kocoviny a zjistili, že vaše oblíbené místo na barové scéně už neexistuje, protože je tam teď „hipster“ obchod s kávou nebo veganské bistro. Ale věřte mi, lidé, kteří trhají etikety a vyměňují dvojité IPAs za kombuchu, mají v podstatě pocit, že restaurace se mění na jejich osobní pastu, kterou si vyladí jako scény z filmů.

Ve světě, kde je nošení ponožek s sandály považováno za módní faux pas, aby byla zachována určitá úroveň důstojnosti, se pití rozvíjí téměř symbolicky. My, moderní návštěvníci barů, se mícháme mezi barmany s brýlemi, kteří dokáží vyčarovat zlatý nápoj tak, že musíte mít obavy, abyste se mu nedotkli, když po něm saháte. Nezapomínejme také na pikniky a festivaly, které jako by se tajně dohodly, že každý vystupující zrno piva obživí jakoukoliv venkovní akci. My jsme ti, kdo si užívají života naplno, ať to znamená cokoliv. Tak proč neudělat z piva nástroj k výzvám a experimentování?

To všechno nás tedy vede k otázce: Zbyl ještě někdo, kdo bere pivo jako pouhý nápoj, nebo se z nás všechny staly neformální součásti pivního kultu? V konečném důsledku, co je důležitější než jednoduchost pití a radosti, které nám přináší? Tak jsou to právě přesně tyto momenty, které nás spojují v příjemném chaosu městské kultury. Na zdraví, lidé! Na pivo, které překonává všechny trendy, ať už jsou jakékoliv.

Tvorba webových stránek: Webklient