V dnešní době, kdy je jídlo mnohdy víc než jen zdroj živin, se z obyčejných pokrmů rodí opravdové umělecké výtvory. Městské bistro se může proměnit v galerii, kde burger, na kterém se vám podá směs chutí a textur, konkurencuje surrealistickým obrazům. Jak se jídlo za poslední léta vyvíjí a mění pod vlivem inovativních kuchařů a netradičních přístupů, to je dnes v hledáčku správných gurmánů a všech, kdo rádi zasvítí v gastronomickém světě.

Od fast foodu k haute cuisine

Začínali jsme na ulici s rychlým občerstvením. Párky v rohlíku, klobásy s hořčicí a klasické burgery, které jste se snažili pojíst, zatímco jste se dívali na mobil. Dnes se na stejném místě můžete setkat s gastronomickým jménem, které vám nabídne burger s truffle majonézou, černým lanýžem a guancialem. A co s tím? Dělá se to tak, že když se rozhodnete vzít si to s sebou, dostanete to zabalené jako vzácný artefakt, který byste se báli zničit. Kdo by to řekl, že burger, který se kdysi nosil jako nevkusná fast food volba, bude teď symbolem cool na večírku a srážkovou metodou filozofické debaty?

Jaký je překvapující fakt, který asi nevíte? Podle vědeckých studií, když lidé jedí jídlo, které je uměleckou inovací, jako jsou messi-style burgerové výtvory, mají větší pravděpodobnost, že budou vnímat své jídlo jako příjemnější a chutnější. Jinými slovy, čím víc jídlo vypadá jako z reklamy, tím víc si ho užíváme – a to platí i pro sobotní brunch ve stylu „Instagram vs. realita“.

Bílé pláště a plyšové prestižní menu

Vezměme si ale na zřetel, že ne každý originální burger dostává stejnou pozornost. Kdyby se burger stal malířem, pak by ten s jahodovo-bazalkovým pestem a rozmixovaným avokádem v kombinaci s křupavou slaninou byl určitě držitelem Oscara. Na druhé straně ten tipický fast food kousek by pravděpodobně skončil na venkovní stěně umělecké galerie jako představitel městské kultury. A co teď s tím? Klíčem je snoubit klasiku s moderním pohledem, a právě tomuto přístupu se ve velkoměstech dostává velké oblibě.

Kromě jednoduchých hamburgerů se v posledních letech vyvinul trend dál – objevují se dekonstrukce tradičních pokrmů, jídlo se potkává s uměním a gastronomie prochází revolucí. Kuchařství není jen povolání, je to dnes především životní styl. Tak si sedněte, objednejte si ten burger, který vypadá jako z galerie, a pamatujte, že jídlo se je v podstatě jednou z nejintenzivnějších forem seberealizace.

Když pak zkombinujete tyto trendy s možnostmi zažít nezapomenutelnou atmosféru, zapomeňte na ledovou kávu s brčkem, co si objednáváte při čekání na tramvaj. Dnes je čas na náměstí objednat si sklenici klobásové mojito a starter ve formě křupavého sushi s chobotnicí, jen abyste ukázali svému fešnému já, že víte, co vám chutná. Gastronomická kultura je tady, abyste si užívali života, tak se toho nebojte a objevujte nové chutě!

Tvorba webových stránek: Webklient