Když se řekne „burger“, na mysl nám často vytane fast food s vodou z mraženého masa, kde hospodský vám podává zaplombované kolo něčeho, co více než jídlo připomíná automobilovou gumu. Ale přátelé, víte, že tento ikonický pokrm může mít také svůj zenový moment? Ano, za posledních pár let se z obyčejného burgeru vyklubala skutečná megastár, kterou se snaží napodobit každá restaurace, a jídlo se dostává na úroveň umění. V tomto článku si ukážeme, jak se z houževnatého grilovaného kousku masa stává nesmrtelná postava gastronomického nebe.
Od fast foodu k milostnému dopisu
Nostalgie po rychlém občerstvení nás drtí jako horký burgery na grilu, ale objevují se novinky. Města explodují trendem lokálních burgerových restaurací, které falešné lahůdky stahují ze stolu a přidávají k nim kombinace zdánlivě absurdních surovin. Kdo by si pomyslel, že avokádo, chili mayo a kousky sezamového housky vytvoří zážitek, na který se nezapomíná? Základní kostra burgeru se transformačně mění na výstavní kus, který si zaslouží být uprostřed talíře vedle svíčkové.
Dopad novodobé burgerové kultury se podepisuje i na způsobu, jakým se strava konzumuje. Kde dříve platilo heslo „sníst a jít“, teď se burger stává součástí zážitků, které instagramoví influencerové hned zaspamují svými nemytými talíři. Restaurants se téměř záhadně proměnily na rychlé gastronomické divadla, kde se burger peče mnohem víc než prostě pro přežití; je to snaha uchovat jeho duši, aby si zákazník mohl klidně užít i okusování masa.
Nečekané kombo: burger a stolní etiketa
Zde přichází překvapení — britskou a francouzskou kulturu přitom ze západu nelze považovat za jedinou, kde kombinace červeného vína se steakovou šťávou patří k noblesnímu požitku. V současnosti se v burgerovém světě prosazuje zatím utajená tajná zbraň: pivo a burger. Vezmeme-li v úvahu, že některé restaurace nabízejí párování různých druhů lososových burgerů s IPAs, je v podstatě nemyslitelné párovat tohle nebe s křížením masa a chmelu. Důvtipní foodie pánové, kteří si nasazují brýle a tváří se, že poznají klon cztyč atd., až příliš jednoduché jídlo u nás opravdu nenajdou.
Životní styl dnešní doby nás nedovede jen k nabobtnalým burgerům, ale otevírá nám i brány k podivným kreativním kouskům, jako jsou luxusní burgerové „ochutnávkové menu“. Woohoo – gurmánský burger v doprovodu exotického rebarborového džemu? Ale dobe teď se mi to zdá trochu přehnané. Co to vlastně znamená? Odpověď má být v tom, že jídlo přestává být jen potravou a jednotlivé chutě se stávají vysoce individuálními sekvencemi chuti, kterou každý ovládá po svém.
Okolo burgeru se snoubí myšlenka, že každý může ochutnat něco nového a neobvyklého. Je to jako koncert, na kterém se sejdou fanoušci všech možných žánrů — od hardcore „meat loverových“ až po vegany oblečené jako hipsteři. Přátelé, je to zkrátka výbuch chutí na talíři, který by měl být oslavován. A tak stačí zamávat svým způsobem kejhatelným stínu „fastfoodových“ dob, protože burger otvírá nový svět kulinářského blaha, a to si zaslouží pořád bytek!