Palačinky, klasika, co značí snídaně u maminky, se v posledních letech proměnily na statusový symbol vzrušení pro vyhládlé superstar milovníky jídla. Jak? To vám povím, a slibuju, že to bude tak šťavnaté, že neusnete na vavřínech. Vstupte do světa, kde se smíchá láska k tradičním receptům a šílené nápady moderní gastronomie. Palačinky už nejsou jen snídaní a včerejší večeří, ale staly se uměleckým dílem na talíři, které se razantně vypořádalo s nudou.
Palačinky z pohledu evoluce
Nemyslete si, že ty obyčejné plackovité výtvory vznikly z ničeho nic. Historie palačinek sahá hluboko do dávných civilizací, kde už na začátku existence lidstva lidé toužili po něčem chutném. Ano, slyšíte správně! První zmínky o palačinkách můžete vystopovat až k 5. století před naším letopočtem v Řecku. A věřte, že i v tehdejší době to byla nekonečná destrukce diet a rozmarností, když se k těm plackám hrnuly medy a další dobrotky. Takže, až si příště dáte jednu s nutelou a banánem, vzpomeňte, že jste součástí tisícileté tradice.
Nynější trend „gourmet“ palačinek všechny nadchnul. Najednou kolem nás vyvstaly podniky, které fragmentují klasické pojetí. Čokoládové palačinky s chilli omáčkou, palačinky plněné avokádem a houbami, kdo by to kdy řekl? Palačinkári, jak jim říkáme, překonali veškeré záznamy jako nenažraná média v gurmánském šoubyznisu. Co na tom, že kolem vás cinkají posilovny? Palačinka už dávno není zločin – je to oslava vašeho vnitřního já, které si zaslouží hedvábně hladký zážitek.
Jak se to žrádlo dostalo do módy
Social media, co jiného? Instagramový feed zaplavený fotkami neskutečně vyhlížejících palačinek je přímo magnetem na pozornost. Móda se přenesla i do našich restaurací. Ječící touhy po nových chutích se dostávají do popředí, a tak se snažíme zakrýt ty staré, rádoby nudné recepty. Každý má tu potřebu nanášet na talíř paletu barev, a tzv. „influencer“ jídlo se stalo novým pojmem. Jakmile se jedna pita s náplní teriyaki postaví vedle klasické palačinky, hned víte, že z ní bude superhvězda. Lay budete_navěky již jen žalostné pouhým pojídáním kýblů nudných lívanců, co vás tak potáhne vlastním krkem.
Kdo by si ale mohl pomyslet, že taková revoluce na talíři má i své stinné stránky? Mimo módní hity se sem tam objeví ty podivnosti, které snad uvidíte pouze ve špatném snu. Co třeba palačinka „s péřovými lístky modrého kaviáru“? Nezaškodí si občas utáhnout šrouby na šílené výmysly a vzít si na oběd zemi a banán. Ale to už je jiná pohádka.
Takže, příště, až si vyberete místo na plnění vaší touhy po palačinkách, pamatujte, že tam někde je kus historie, hodně barev a ještě víc touhy. Ať už si budete vychutnávat klasickou českou variantu, nebo experimentovat na síti, užijte si každou sousto. Vždyť to nejdůležitější je tvořit zážitky, které bude lehké zapamatovat si, a jídlo, které s vámi zůstane. Mějte na paměti, že palačinky jsou nejen pokrm, ale i filozofie života. A kdo jej neochutnal, jako by ani nežil.