Kde jinde začít s tématem, které je v našich životech tak přítomné, než u skleničky něčeho silného? Alkohol, ten úžasně rozporuplný nápoj, který nás zahřeje, vzpruží, dostane do nálady a občas i skvěle osvěží. Ať už sedíme v baru s kamarády, na firemní večírku nebo doma s polovičkou – slast „na dně“ sklenice je pro mnoho z nás rituálem. Dnes si pokusíme rozklíčovat, jak se chlast, bývalý „pouze“ nápoj, stal módním trendem, uměleckou formou a pro mnohé dokonce filozofií života.
Alkohol není žádnou novinkou. Dávno předtím, než jsme my, moderní trendsettoři s minimalismem v srdci začali inclintovat k whiskey & gin barům, se k němu lidé obraceli, aby potlačili všechny možné strasti a nesnáze. Ale co se to vlastně děje? Alkohol už dávno není jen osvěžující nápoj v zlaté plechovce, dnes prochází transformací na něco, co si žádá kulturní zážitek a garantované Instagramové fotky. Přestáváme konzumovat nápoje a začínáme objevovat příběhy, které za nimi stojí.
Alkohol jako umění? Ale prrr!
V době, kdy sociální sítě bombardují naše feedy ambiciózními fotkami stylizovaných cocktailů s názvy, kterým většina z nás zoufale nerozumí, se z piči tinkturu stává mistrovské dílo na talíři. Bartendři, kteří dříve prostě míchali drinky, se nyní transformovali v umělce. Taktéž i lidé s bravurními schopnostmi v míchání drinků se díky charismatu jednotlivých ingrediencí proměnili na celebritní šéfkuchaře. Kdo by si pomyslel, že obyčejná vodka může být základem názorné lekce z kytice bylin a citrusů? Cílem je uchvátit nejen chuťové pohárky, ale také oko. Lidé navštěvují specializované kurzy, kde se učí, jak nakoupit likéry jako pravý someliér a proč se v champagne doporučuje používat degoržovací kolíky.
Ale víte, co je na tom všem nejzajímavější? Průzkumy ukazují, že moderní generace považuje „pití“ za formu umění a kultury. Dnešní mladí lidé se prezentují nejen jako milovníci chlastu, ale i jako gurmáni. Kdo z vás by jim to vyčítal? Není to jen tak, že si dopřejí kolo piva nebo láhev vína, ale snaží se porozumět cestě, jakou tyto nápoje urazily, než se dostaly na jejich stůl. “Tohle znamená, že já jsem švihák, který bydlí v centru, a chlast není jen obyčejné pití,” říká jakýsi sebestředný filozof a pokyvuje hlavou, zatímco si vymýšlí novou výmluvu, proč inkasoval dvanáctý drink za večer.
Jak se pití stává víc než jen zábavou
Pochopili jsme, že alkohol už dávno není pouhá podpora pro fiktivní zážitky. Stačí se podívat na aktuální trendy a zjistíme, že prirozený výběr chuťových kombinací je faktor, který zvyšuje hodnotu chlastu k úrovni umění. Chtějí to lidé vidět, slyšet a zažít. Naše společnost si na poli alkoholového byznysu vytrvale buduje svůj vlastní status jakožto globalizovaná kultura, která si zakládá na lokálních ingrediencích a udržitelném způsobu výroby.
A tak, než se nadějete, už s vámi svádějí bitvy o to, zda je lepší lokálně vyráběná vodka, nebo riflové pivo z malého pivovaru. Což vpouští nový vítr do plachet všech těch snobských pivovarníků a fajnšmekrů. Pod chvílí se to změní v normální zábavu se sdílením „příběhů z baru“, které se stávají příjemnou pobídkou k aktivitám, jež doplňují vaše víkendové „carpe diems“.
Tak ať žije chlast, umění a trendy! Ne nadarmo se říká, že co je pro jednoho jedovatý nápoj, pro jiného může být vzrušující elixír. Podejte sklenku, ať víme, co se skrývá za těmi rituály. Ať je to víno, destilát nebo šumivé pivo, vždy si pamatujte, že život je příliš krátký na to, abychom si neudělali čas na pořádnou dávku zábavy.