V posledních letech se z obyčejného vychloubačníka, co žil na rychlém občerstvení, stala kultivovaná bytost, která si s nadšením objednává víno podle ročníku a sází na alternativní restaurace. Je to zvláštní metamorfóza, přičemž se žádný z nás nenechává uvěznit v bohatých bramborových salátech a sendvičích s avokádem. Dnešní muži – a vlastně i ženy – chtějí povznést své gurmánské schopnosti nad obvyklý burger nebo pizzu. Kde se to v nás vzalo? Jak se z „takhle už nikdy“ stává „proč ne, zní to dobře“? V tom je ten vtip, že jídelníčka a nápojového lístku se nebojí ani chlapík v tričku s roztrhanými rukávy.

Vaření jako forma sebevyjádření

Je to opravdu tak, že každého vášnivého vařiče pohání touha po seberealizaci. Víte, jaký je největší paradox dnešní doby? Na dvaceti milionech selfies, které denně kolují na Instagramu, je jen málo jídla, které by se mohlo pyšnit sofistikovaným vzhledem. Naše generace vytváří z jídla umění, ale výsledek často končí ve tvaru rozmazaného burgeru a hranolek na talíři. Že by gastronomie byla pro některé z nás způsobem, jak se prezentovat jako kreativní jedinec? Možná zapomeneme na všechny ty opulentní pokrmy, které k nám volají z menu, ale jedno je jisté – když zaslechneme slovo „trendy“, víme, že nějaká chaotická forma kulinární revoluce je na obzoru.

Nikdo neříká, že trend zdravého stravování je černobílý, ale přesuňte se na chvíli do kategorie „hipster recepty“. Všude okolo vás se rozprostírá bio quinoa, chia semínka a kokosová voda. Co to však celé znamená? Je to vyjádření naší intelektuální integrity? Vskutku, paradoxní hrdinství spočívá v tom, že hromadíme body na poli zdravého stravování, přičemž si ve skutečnosti dáváme k jídlu stejně tak dobře jako našim tátům, když se snažili nebumpit a nezavařit.

Gurmáni bez zábran

Pojďme se na momen osobně zamyslet nad otázkou – co znamená být gurmánem dnes? Lidé nechtějí být vychováváni babičkami v holandských zástěrách, které na plechu pečou buřty s blbým kecy. Dnešní kuchař musí umět do svých receptů propašovat bezcenná semínka a povinně to obalit do dna lehkého humoru, jinak se k ničemu nedostane. Jakhle si vykládat vášeň pro vaření a tvoření chutí, když se snažíme nachytat naše sousedy, aby ochutnali náš domácí hummus?

Následně si mnozí z nás uvědomují, jak neustále hledají nové chutě a kulinářské zážitky. Vztah k jídlu se stává vizitkou dnešního muže – ať už přiznáváme, že v kuchyni při vaření občas pálíme nápady či suroviny, nebo to bereme jako výzvu! Jídlo je prostě tady, aby nás spojilo, inspirovalo, povzbuzovalo a nutilo k tomu, abychom přehodnotili, co je pro nás důležité. Vyjít ze své jednorozměrné ulity, stát se expertem na všechny odrůdy čajů a piv, a přesto neztratit šmrnc, to je výzva, kterou má dnes kdokoli hrající se s hrncem v kuchyni.

A tak pokračujeme ve svém divokém putování, každý den s novým pokladem na talíři. Možná si to kluci z vaší partičky ani neuvědomují, ale ve skutečnosti se jedná o experiment, který spojí jemnost gourmet s pohodovou atmosférou piva s kamarády. Vznikne tak novodobá reprezentace mužského identity, která nás spojuje stejně jako dobré jídlo a smích, protože jak říká klasik – „Život je krátký, pojďme si ho užít naplno!“.

Tvorba webových stránek: Webklient