Nesčetně král Arnold Schwarzenegger by ze svého věčného tréninkového režimu očividně udělal ústup, kdyby viděl, jak se avokádo stalo jedním z nejpopulárnějších a700covek moderní gastronomie. Toto zelené, krémové ovoce, které se kdysi považovalo za symbol zdravého životního stylu a přepychu, nyní kolonizuje talíře a Instagramy po celém světě. A to není náhoda. Dalo by se říct, že avokádo je novým vojákem v hubnutí, kterému se jedná o přírodní “superfood”, které nám přináší výhody, jež milujeme – chuť i estetiku.
Avokádo: Odkud se k nám včelí?
V první řadě, avokádo není žádný naivní podvodník. Je to uznávaný diplomant z tropických oblastí, zejména z Mexika, a jeho historii by se daly napsat knihy. A teď si představte, že se stalo jednou z nejoblíbenějších potravin na Instagramu! Zatímco dříve se lidé snažili dostat k tučné slanině a klobáse, dnes probíhá více cvičení v kuchyni, než na posilovně. Avokádo si zaslouží poctu. Jeho vzhled, chuť a příznivé zdravotní účinky z něj dělají ideální přísadu do smoothie, salátů, nebo dokonce do dezertů. Což v kontextu přepychové kuchyně zní skoro jako vzpoura!
Ale pozor, že se mišmaš náhodou nepromění v nějaké vášnivé skandály. Tento avokádový kult má však svá pravidla i bláznivé fanoušky. Například, jestli se o něm říká, že nesnáší páteční večery, když se mu někdo pokusí přihrát bajecně vypadající toast, je to asi pravda. Kdo by se o to nemohl pokusit… a výsledek? Suchý chléb s trochou zelené kaše! Že to zní jako špatný interiér z levného bytu? To o tom nemluvě!
Seznámení s avokádovým králem
Naštěstí pro všechny obory lidí se avokádo může stát v kuchyni báječným společníkem, kterého není těžké zkombinovat s různými ingrediencemi. Je tak univerzální, že ho klidně můžete použít k povzbuzení slabějším zámkům u víkendového brunchu, ať už se jedná o rýžovou kaši se čtyřmi barvami, nebo o likér s odvážně zeleným situacím. Zde ovšem nastává obrovská otázka: Kolik avokád byste měli zkonzumovat, abyste se vyhnuli zlým pohledům dietních guruů?
Měnící se krajina gastronomie nám představuje i avokádové pomazánky, které se staly favoritem na party s kamarády. Na scénu přichází nejen avokádový toast, ale i variace s ostrou paprikou, což je v zásadě výstřel do tmy. Místo šílených experimentů je dobré vrátit se k původním receptům, ale smíchat je s trochou originality a humoru, což se stalo způsobem zápolení, kterým se mnozí z nás brání nezvykle těžkým potravinovým guilty pleasure.
Avokádo v rukou moderní kuchyně
Ale buďme upřímní, avokádo má mnohem hlubší roli, než být jen skvělým doplňkem do salátů. V dnešní době, kdy máme přebytek informací o zdravé stravě, přidávají yuppies avokádo do všemožných odvarů – od smoothies po neuvěřitelné sushi varianty. Chcete si trošku ztížit život? Zkuste připravit avokádové maki s kouskem ryby – zaručujeme, že vaši přátelé budou v šoku.
Ano, avokádo je nutričně bohaté – obsahuje vlákninu, zdravé tuky a spoustu vitamínů. Jenže pozor, i když přináší několik pozitivních aspektů, víte, že pro udržení zdravé stolice byste měli věnovat pozornost i přílohám? Takže další zastávku udělejte na tržnici, protože avokádo je skvělé, ale bez kvalitního chleba to bude prázdný význam.
V dnešní chaotické době plné vzrůstající konzumace “přesně této potraviny” a trendových diet bychom se měli zamyslet nad tím, jaké místo avokádo ve našich životech zaujímá. Nenechte se strhnout davem a nechte si prostor pro experimenty. Relaxujte, ochutnejte, smíchejte a užijte si každou dobrotu. Na tom vlastně v kuchařské věci záleží nejvíce – vytvářet vzpomínky a dobré chvíle pro sebe i ostatní!