V dnešním světě, kde se žije na plné obrátky a jídlo už dávno není jen nutností, ale i uměleckým vyjádřením, se mnozí z nás rozhodli proměnit nudné vaření na skutečné dobrodružství. Ráno se vypravíme do supermarketu s touhou objevit nové chutě, a večer sledujeme, jak se z našich hrnců vrhnou kulinářské výtvory na talíře s nádechem extravagantního provokování. Tak co, jaké to je ochutnávat život a smát se, i když něco nevyjde podle plánu? Odpověď je jednoduchá – lépe než sledovat sitcomy!
Na počátku kulinářského večera se většinou najde nějaký nesmyslný recept, který jsme zhlédli na Instagramu nebo TikToku. Zatímco TikTok nabízí zábavu v rychlém sledu, leckdy se nás snaží přesvědčit, že i neúspěch je strašně cool a trendy. Věděli jste, že v roce 2019 se objevila internetová senzace, která zachytila muže připravující takzvanou „rajčatovou omáčku bez rajčat“? Ano, a i přesto, že bylo jasné, že to bude fail par excellence, 200 tisíc sledujících se nenechalo odradit a místo toho nadávali smíchem! Je skvělé vidět, že i ti největší gurmáni si dovedou užít legraci.
Vaření jako terapie pro yuppie styl
Být yuppie v dnešní době má svá specifika. Málokdo si dokáže představit, že po úspěšném dni v kanceláři by se měl vrátit domů a pustit se do něčeho tak šíleného, jako je vaření. Ale zřejmě platí, že čím víc stresu, tím víc testujeme naše schopnosti v kuchyni. Místo potu na čele a honby za nedělním „stres vypouštěním“, se více trendy stává oblečení od K-Marta s kuchyňskými zástěrami, které vám budou na Instáči závidět. A co víc? Experimenty s jídlem se stávají způsobem, jak vyjádřit vlastní identitu a styl. Vaše jídlo je vaším plátnem a vy jste umělci, no a humor je dotek štětce, který dává barvy.
Chlapci, jestli se chystáte pozvat dívku na večeři, zapomeňte na nějakej steak nebo špagety! Ano, přiznám se, že taco noční grilovačka s přáteli je sice klasikou, ale jíst je s ústy plnými salsa během konverzace se „zajímavou“ osobou může snadno skončit katastrofou. Myslím, že pořád dobře, že se nehrozíme selhání a sázky na výsledek se ve vaření staly uvolněnou soutěží. Kdo by odolal tomu, když se podávají například lososové tacos s překvapivým kořením? Jestli se to podaří, voilà – jste opravdu srdcař, jinak máte aspoň humorné vzpomínky a neúspěch rychle odpálíte do neznáma.
Ve jménu chutí a zábavy
Poté, co se ukážete jako mistr přípravy taco, ukáže se i ono pověstné „co dál?“. Takže ještě než se dostaneme k dezertu, kdo z vás někdy zkusil slaný koláč s mango chutney? Stejně jako nikdo bez rádiusu „invazivní chutě“ se nebojí chrupat jak už všichni víme. A když už o tom mluvíme, koho by napadlo, že pravá čokoláda může sýr doplnit jako perfektní komplement? Spojování chutí, které by se na první pohled zdály jako naprostý blázinec, je přesně to, co nás žene kupředu.
Samozřejmě, jsou dny, kdy se cítíme unavení a vaření se zdá jako hračky pro děti. Tady přichází na řadu objednávání! Ale znáte ten vtip: „Když ve svém jídle najdeš vlasy, je to buď pokrm z italských jídelen, nebo extrémní forma umění.“ Jídlo je umění samo o sobě, a kdo říká, že umelecká díla se nedají jíst? Chvála i humor se stanou vaší zbraní. V kuchyni platí, že i když nám někdy jídlo spadne na zem, nezoufejte! Vzpomeňte si na to přísloví: „Co nebylo na talíři, nemůže se počítat, co se ztratilo!“
Za každým úspěch se navíc skrývá i spousta failů, a tak si ze svých kuchyňských dobrodružství vezměte na paměť to hlavní – hlavně se bavit a později udělat ze svých failů oslnivou historku pro večírky. Být cool kuchař kooky stylem není jen o perfektních talířích na Instagramu, ale o přístupu, kdy i ten nejvíce postříkaný hrnec se může stát legendárním! Naplátněte si na něj ten úsměv a vystupte z kuchyně jako hvězda, i kdybyste se museli zmizet z dlaní. Tak co, kdo se odváží?